Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Jessicas stora rädsla inför rymdfärden

Expressens intervju med historiska svensken från 2018.
Jessica Meir blir första svenska kvinnan i rymden.Foto: AXEL ÖBERG
På Johnson Space Center 2018.Foto: AXEL ÖBERG
Jessica berättar nu om sin stora rädsla inför rymdfärden.Foto: AXEL ÖBERG
I kontrollrummet.Foto: AXEL ÖBERG
Jessica tillsammans med astronautkollegorna som hon ska resa till ISS med.Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AXEL ÖBERG
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

I våras kom beskedet: Den 25 september blir Jessica Meir, 42, den första svenska kvinnan i rymden.

För Dagens Nyheter berättar hon nu om kärleken till Sverige, vad hon ska ta med sig för personliga tillhörigheter ut i rymden – och rädslan för att allt ska gå snett.

– Jag får ofta frågan om vad vi som astronauter är mest rädda för, vad vi oroar oss över, säger Jessica Meir.

Den 25 september reser Jessica Meir, 42, till den internationella rymdstationen, ISS, och utföra hundratals experiment tillsammans med sitt team.

Mamman är svensk och pappan är israel – själv växte Jessica upp i det lilla samhället Caribou i nordöstra USA. Men hennes kärlek till Sverige och svenskarna är tydlig. 

– Svenskar har som du säkert vet en väldigt djup kärlek till naturen. Så jag tror att min kärlek till naturen och till att utforska har kommit från mamma. Mammas entusiasm för naturen och för landskapet omkring oss lyckades ingjuta ett livslångt begär i mig att lära mig mer om naturen och vår planet, säger Jessica Meir till DN.

Jessica Meir: Det tar jag med till rymden

Hon berättar även att varje astronaut får ta med sig ett kilo personliga tillhörigheter ut i rymden. Jessica är bergsäker på vad hon kommer fylla sin kappsäck med: en svensk flagga, en israelisk flagga och den gamla nallebjörnen som symboliserar barndomsdrömmarna om rymden.

Resan mot målet har varit lång och krävande. Hon har studerat på Brown University i USA, Stockholms universitet, Internationella rymduniversitetet i Frankrike och doktorerat i marinbiologi vid Scripps Insitution of Oceanography i San Diego. Hon antogs som astronautkandidat av Nasa 2013 och var färdigutbildad 2015. Sedan dess har hon förberett sig på att ge sig ut i den okända tomheten utanför atmosfären. Fysisk aktivitet i rymden är ett måste, eftersom musklerna snabbt förtvinar när kroppen inte utsätts för gravitation.

Men förberedelserna har även mer dramatiska undertoner.

Jessica Meirs rädsla inför rymdfärden

Under sommaren har Jessica Meir pendlat mellan träningsläger och rymdbaser i Ryssland och USA, samt överlevnadsövningar som ska förbereda astronauten på en eventuell nödlandning under återresan till jorden.

– Jag får ofta frågan om vad vi som astronauter är mest rädda för, vad vi oroar oss över. Jag tror det vi alla har gemensamt är oron över att göra misstag. Det har investerats så mycket i oss och det är så få förunnat att få göra denna färd, så vi känner nog alla hur viktigt det är att leva upp till det här särskilda ögonblicket och inte göra någon besviken. Men vi är bara människor. Vi kommer att begå misstag, säger hon till tidningen.

Inom den amerikanska rymdbranschen tycks Jessica Meir vara omåttligt populär. Margaret Weitekamp, som är direktör för rymdhistoria på Smithsonian National Air & Space Museum, träffade Jessica 2015, när hon var en nybakad astronaut:

– Hon är en väldigt, väldigt högpresterande person, men också väldigt varm och vänlig. Hon verkade ha en djup förståelse för vilken utmaning hon står inför och hur mycket som kommer att krävas av henne under rymdfärden, säger Weitekamp till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.