I dag är Försvarsmaktens Jasplan stationerade i Luleå, Såtenäs och Ronneby (bilden), med möjlighet att stationera plan i Linköping. Foto: Robban AnderssonI dag är Försvarsmaktens Jasplan stationerade i Luleå, Såtenäs och Ronneby (bilden), med möjlighet att stationera plan i Linköping. Foto: Robban Andersson
I dag är Försvarsmaktens Jasplan stationerade i Luleå, Såtenäs och Ronneby (bilden), med möjlighet att stationera plan i Linköping. Foto: Robban Andersson
"Det finns ytterligare ett system som direkt kan påverka oss och för mig innebär det att vi behöver vidta ett antal åtgärder. Till exempel att inte ha alla ägg i samma korg. Exempelvis att titta på spridning av våra flygstridskrafter", sa ÖB Micael Bydén i SVT:s Agenda på söndagen. Foto: Sören Andersson/Tt / TT NYHETSBYRÅN"Det finns ytterligare ett system som direkt kan påverka oss och för mig innebär det att vi behöver vidta ett antal åtgärder. Till exempel att inte ha alla ägg i samma korg. Exempelvis att titta på spridning av våra flygstridskrafter", sa ÖB Micael Bydén i SVT:s Agenda på söndagen. Foto: Sören Andersson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

"Det finns ytterligare ett system som direkt kan påverka oss och för mig innebär det att vi behöver vidta ett antal åtgärder. Till exempel att inte ha alla ägg i samma korg. Exempelvis att titta på spridning av våra flygstridskrafter", sa ÖB Micael Bydén i SVT:s Agenda på söndagen.

 Foto: Sören Andersson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Svenska Jasplanen kan flyttas till nya baser

Publicerad

De nya ryska robotarna i Kaliningrad kan nå sydöstra Sverige.

Vid ett överraskningsanfall kan Jasplanen i Ronneby slås ut innan de hunnit lyfta.

Därför måste planen flyttas.

Enligt uppgift till Expressen ska planen placeras på andra baser.

På söndagen intervjuades överbefälhavare Micael Bydén i SVT:s Agenda. Han fick bland annat frågor om hur Sverige påverkas av Rysslands placering av kärnvapenrobotar med lång räckvidd i den ryska exklaven Kaliningrad vid Östersjön. Bydén svarade:

– Det finns ytterligare ett system som direkt kan påverka oss och för mig innebär det att vi behöver vidta ett antal åtgärder. Till exempel att inte ha alla ägg i samma korg. Exempelvis att titta på spridning av våra flygstridskrafter.

Försvarsmakten vill inte kommentera vad den "spridning av flygstridskrafter" som ÖB talar om betyder konkret.

– Hur vi taktiserar är inget som vi går ut och berättar. Det är något vi bara gör, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Han svarar inte heller på vilka orter som kan beröras av förändringen.

Men en ledamot i riksdagens försvarsutskott uppger för Expressen att det finns planer på hur flygstridskrafterna ska spridas.

– Det handlar om sidobaserna Jokkmokk, Vidsel, Hagshult, Ärna och Visby, säger ledamoten, som vill vara anonym.

I dag är Försvarsmaktens Jasplan stationerade i Luleå, Såtenäs och Ronneby, med möjlighet att stationera plan i Linköping.

"Alltid motståndaren som drar första kortet"

Anders Nygren är lärare i luftoperationer vid Försvarshögskolan. Han förklarar varför det är riskfyllt att samla för många flygplan och för mycket personal på några få ställen i händelse av en militär konflikt.

– Vi får inte glömma att det alltid är motståndaren som kommer att dra första kortet. Det vill säga, aggressionen kommer inte att inledas av Sverige. Det innebär att i ett överraskande anfall finns det stor risk att våra flygstridskrafter blir utslagna på marken, säger Nygren och fortsätter:

– Jag tolkar överbefälhavaren som att han vill möjliggöra att vi får verkan av flygstridskrafterna, så att de inte blir utslagna innan konflikten ens har startat. Han vill nog ha möjlighet att sprida dem till flera olika baser.

Flytta plan från F17 i Ronneby

Det kan enligt Nygren handla om att flytta plan och personal från F17 i Ronneby eftersom basen ligger inom räckhåll för de nya ryska robotarna i Kaliningrad.

Han vill inte gå in på vilka baser som kan bli aktuella för stationering av Jasplan.

– Men det kommer att krävas fler baser. Det rör sig nog inte bara om Såtenäs, Linköping och Luleå, säger han.

Enligt Anders Nygren, lärare i luftoperationer vid Försvarshögskolan, kan det handla om att flytta plan och personal från F17 i Ronneby eftersom basen ligger inom räckhåll för de nya ryska robotarna i Kaliningrad.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

– Det kommer nog att visa sig inom en ganska snar framtid var man är beredd att satsa pengar. Riksdagen kommer att bistå med pengar för att återuppbygga en basförmåga som vi har haft tidigare.

Vad är det som kostar? Planen och personalen finns ju redan.

– Det är många andra saker som ska till. Det kan vara allt från olika typer av fordon som ska försörja flygplanen till förmågan att snöröja.

"Provokativ signalpolitik"

Det var den 7 oktober som Dagens Nyheter avslöjade att Ryssland var i färd med att flytta nya, avancerade robotar av typen Iskander till Kaliningrad, som ligger vid Östersjön mellan Polen och Litauen.

Ryssland har sedan tidigare robotar i Kaliningrad men de har haft kortare räckvidd än de nya, som enligt DN kan nå över 50 mil – tillräckligt långt för att nå Öland, Gotland och den sydöstra delen av svenska fastlandet. Iskander kan bestyckas med kärnvapen.

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, kallade Rysslands agerande för "provokativ signalpolitik".

– Det påverkar alla länder runt Östersjön i negativ mening, sade Hultqvist till DN, och fortsatte:

– Utplaceringen av möjliga kärnvapenbärare ger det här en extra dimension. Det är en oroväckande och provokativ signal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag