Svenska jägare slogs ner i Tunis

Publicerad
Uppdaterad
Två svenskar misshandlades och greps i Tunisien.
Svenskarna var på jaktresa för att jaga vildsvin.
- De är blåslagna, blodiga och chockade, säger Inger Eckhardt som tillsammans med sin man äger företaget som anordnade resan, till TT.
Samtidigt som miltären försöker återställa säkerheten i Tunisien utbröt nya skottlossningar i centrala Tunis på söndagen.
Två personer som greps i samband med eldstriden utanför oppositionens högkvarter i Tunis hade svenska pass.
Men ett stort misstag begicks.
Männen som slogs ned var svenska jägare som tillhörde en grupp på 13 personer som var på resa i Tunisien för att jaga vildsvin.
Erik Eckhardt, som äger företaget Svenska jaktresor, berättar för TT från en polisstation i Tunis hur de blev attackerade utanför hotellet.
– Vi har blivit angripna av en mobb. De har fått ett kok stryk och vi har blivit av med våra plånböcker, säger han till TT.

"Blev blåslagna"

Hans fru, Inger Eckhardt, berättar vidare:
– De skulle med ett plan i natt som blev inställt och då åkte de tillbaka från flygplatsen för att ta in på ett hotell. Där blev de attackerade av polisen utanför hotellet, säger Inger Eckhardt som äger företaget med sin man, till TT.
Männen ska ha blivit slagna ordentligt.
– De är blåslagna och blodiga, chockade, men de som är på polisstationen är välbehållna. Bagaget är sönderslaget, säger hon till TT och fortsätter:
– Polisen har bett miljarder gånger om ursäkt.

"Misstag"

Enligt SVT trodde man att de svenska männen tillhörde någon milis.
– Då handlar det om ett fruktansvärt misstag, säger SVT:s reporter på plats, Christian Catomeris.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag