Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska IS-soldater dödade i strider i Irak

IS-soldater poserar med vapen i Syrien. Foto: Medyan Dairieh

MELLANÖSTERN. Två svenskar som stridit för IS har dödats i Irak.

Männen från Västsverige dödades under de två senaste veckorna.

- De var älskade och omtyckta av många, säger en av deras IS-vapenbröder till Expressen.se.

Svenska medlemmar i Islamiska staten, IS deltar i striderna i Irak. Det bekräftar en svensk frontfigur inom IS i Syrien för Expressen i dag.

- Senaste två veckor har vi förlorat två svenska bröder i striderna i Irak. De var mina vänner och mycket omtyckta av alla. Deras högsta önskan var att dö martyrdöd, säger svenske IS-krigaren i Syrien till Expressen.se.

Enligt honom handlar det om två yngre män. Båda kommer från Västsverige. De anslöt sig till IS i Irak för ett par månader sedan.

- Den ena deltog i striderna i Syrien under längre tid innan han åkte till Irak. Den andra var ny, säger IS-krigaren.

Anhöriga underrättade

Islamiska Staten, IS, som är på frammarsch både i Irak och i Syrien har inte offentliggjort deras namn ännu. Men, anhöriga i Västsverige är underrättade, enligt IS-krigaren.

Enligt Säkerhetspolisen har ett 80-tal svenska medborgare deltagit i striderna i Syrien. Det har varit oklart om några svenskar fanns i Irak. Enligt islamistiska källor är siffran tre gånger större.

Svenska islamistiska krigare anslöt sig till inbördeskriget i Syrien våren 2012. De flesta tillhörde al-Nousrafronten men när islamistiska grupper hamnade i interna strider bytte de sida. Nu tillhör majoriteten Islamiska Staten.

22 svenskar döda

Hittills har cirka 22 svenska medborgare stupat i striderna – de flesta i Syrien.

- Vi vet inte exakt hur våra bröder från NN (Västsvenska ortens namn, red anm.) blev shuhada (martyrer) i Irak. Vi kommer att veta mer detaljer inom kort, säger IS-krigaren som befinner sig i Syrien till Expressen.se.

Islamiska Staten, IS som ligger bakom mordet av amerikanske journalisten James Foley växer stort i regionen.

Bara i Syrien har de rekryterat fler än 50 000 krigare, enligt Syrian Observatory For Human Rights. IS kontrollerar stora landområden i Irak och i Syrien samt flera oljefält i båda länderna. Turkiet och Qatar anklagas för att stöda IS.

Varken UD eller Säpo kan i nuläget bekräfta uppgifterna om de två svenskarna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!