Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska IS-soldater dödade i strider i Irak

IS-soldater poserar med vapen i Syrien.
Foto: Medyan Dairieh

MELLANÖSTERN. Två svenskar som stridit för IS har dödats i Irak.

Männen från Västsverige dödades under de två senaste veckorna.

- De var älskade och omtyckta av många, säger en av deras IS-vapenbröder till Expressen.se.

Svenska medlemmar i Islamiska staten, IS deltar i striderna i Irak. Det bekräftar en svensk frontfigur inom IS i Syrien för Expressen i dag.

- Senaste två veckor har vi förlorat två svenska bröder i striderna i Irak. De var mina vänner och mycket omtyckta av alla. Deras högsta önskan var att dö martyrdöd, säger svenske IS-krigaren i Syrien till Expressen.se.

Enligt honom handlar det om två yngre män. Båda kommer från Västsverige. De anslöt sig till IS i Irak för ett par månader sedan.

- Den ena deltog i striderna i Syrien under längre tid innan han åkte till Irak. Den andra var ny, säger IS-krigaren.

Anhöriga underrättade

Islamiska Staten, IS, som är på frammarsch både i Irak och i Syrien har inte offentliggjort deras namn ännu. Men, anhöriga i Västsverige är underrättade, enligt IS-krigaren.

Enligt Säkerhetspolisen har ett 80-tal svenska medborgare deltagit i striderna i Syrien. Det har varit oklart om några svenskar fanns i Irak. Enligt islamistiska källor är siffran tre gånger större.

Svenska islamistiska krigare anslöt sig till inbördeskriget i Syrien våren 2012. De flesta tillhörde al-Nousrafronten men när islamistiska grupper hamnade i interna strider bytte de sida. Nu tillhör majoriteten Islamiska Staten.

22 svenskar döda

Hittills har cirka 22 svenska medborgare stupat i striderna – de flesta i Syrien.

- Vi vet inte exakt hur våra bröder från NN (Västsvenska ortens namn, red anm.) blev shuhada (martyrer) i Irak. Vi kommer att veta mer detaljer inom kort, säger IS-krigaren som befinner sig i Syrien till Expressen.se.

Islamiska Staten, IS som ligger bakom mordet av amerikanske journalisten James Foley växer stort i regionen.

Bara i Syrien har de rekryterat fler än 50 000 krigare, enligt Syrian Observatory For Human Rights. IS kontrollerar stora landområden i Irak och i Syrien samt flera oljefält i båda länderna. Turkiet och Qatar anklagas för att stöda IS.

Varken UD eller Säpo kan i nuläget bekräfta uppgifterna om de två svenskarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.