Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska IS-kvinnor: ”Vi kommer hem i sommar”

Kassem Hamadé: ”Kvinnorna säger att de fått beskedet från UD”
Kvinnor i al-Hol lägret i Syrien. Bild från 2019.
Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN
Barn i al-Hol-lägret i Syrien. Bild från 2019.
Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN

Samtliga svenska IS-familjer som är kvar i lägren i Syrien kan snart vara på väg till Sverige, kan Expressen avslöja. 

IS-kvinnor i lägren uppger att svenska UD gett dem besked att de kan vara hemma redan i sommar.

UD bekräftar att man nyligen haft en ny delegation på besök i fånglägren i nordöstra Syrien och träffat familjerna.

– Familjerna är jätteglada över beskedet, säger en av de fångna IS-kvinnorna till Expressen. 

För några dagar sedan anlände en svensk delegation till nordöstra Syrien med uppdraget att träffa svenska IS-kvinnor och barn, säkra DNA och samtala med det lokala kurdiska styret.

Delegationen bestod av representanter från Utrikesdepartementet i Stockholm, en person från Centrum mot våldsbejakande extremism, CVE, och en barnläkare.

UD:s presstjänst bekräftar besöket i ett mejl:

”Huvudsyftet med det konsulära besöket var att komma vidare i processen med att fastställa identiteten på de utlandsfödda svenska barnen och få en bättre bild av barnens hälsa.”

UD träffade under besöket i lägren 12 kvinnor och 22 barn med koppling till Sverige.

”Mödrarna erbjöds DNA-test för att fastställa moderskapet som ett sätt att styrka barnens identitet” skriver UD:s presstjänst.

Rädda Barnen: 30-40 barn fast

Den svenska delegationen tog bilder, säkrade DNA och informerade familjerna att de ska få återvända hem snart, säger IS-kvinnor i lägren till Expressen.

– De sa att alla kan vara tillbaka till Sverige nu under sommaren, uppger IS-kvinnor i lägren för Expressen.

Hittills har det varit svårt att fastställa det exakta antalet barn som har anknytning till Sverige. Flera av dem är födda i Syrien eller i lägren.

Rädda Barnen har uppskattat att sammanlagt 30-40 barn med kopplingar till Sverige är fast i lägren.

Flera familjer med anknytning till Sverige har under de senaste två åren lyckats fly från lägren och återvända till Sverige. De som är kvar är placerade i två läger, al-Hol och Roj. Lägren bevakas och styrs av kurdledda Syriska demokratiska Styrkorna, SDF. Flera hjälporganisationer inklusive Internationella Röda Korset och Human Rights Watch har varnat för att miljön i lägren är skadlig för barnen och krävt att Sverige och andra länder ska ta tillbaka sina medborgare. I al-Hol styr hårdföra IS-kvinnor en del av lägret i enlighet med sharialagarna, har kvinnor i lägret tidigare berättat.

UD försökte ta hem barnen utan mammorna

Expressen kunde tidigt rapportera att Utrikesdepartementet under lång tid försökt få hem alla barn, men då utan mödrarna. Kvinnorna har vägrat lämna i från sig sina barn och låta dem återvända ensamma till Sverige.

I oktober 2020 gjorde UD det första officiella konsulära besöket till lägren i nordöstra Syrien. UD gjorde då orosanmälningar enligt Socialtjänstlagen. 

”Grunden för orosanmälningarna är att miljön som barnen lever i, och har levt i, har en stark negativ påverkan på barnens psykiska och fysiska hälsa även om inget barn är akut sjukt”, skriver UD:s presstjänst.

UD uppger också att delegationen träffade det lokala självstyret AANES (Autonoma administrationen av norra och östra Syrien) för att förhöra sig om pågående utredningar av svenska kvinnor som misstänks för brott inklusive samröre med IS/Daesh, eventuell lokal lagföring och utvisningar.

Efter publiceringen dementerar UD att kvinnorna fått information om att föras hem under sommaren.

”Vi avvaktar besked från AANES om tidpunkten för utvisningar och har betonat vår konsulära beredskap att föra hem barnen på ett säkert sätt så fort AANES som ansvarar för lägren tillåter detta.”

Lång förhandling om IS-barnen

I mars 2019 förlorade terrorgruppen IS sitt sista fäste i det syriska samhället al-Baguz i nordöstra Syrien. Direkt efter det började den lokala kurdledda administrationen förhandla med flera europeiska länder, inklusive Sverige, om att etablera en internationell tribunal i nordöstra Syrien för att ställa IS-medlemmar inför rätta. Det blev aldrig av. Flera länder har tagit hem sina medborgare. Sverige hör till de länder som hittills vägrat ta hem både barnen och kvinnorna. England har gått ännu längre och öppnat dörren för att frånta kvinnor och män som varit medlemmar i IS deras medborgarskap.

Se också:

Svensk IS-kvinna åtalas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.