Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska IS-kvinnor ska ställas inför rätta

Senaste nytt i Expressen TV.
Foto: Maya Alleruzzo / TT NYHETSBYRÅN / AP / Copyright 2019 The Associat

Nästa år ska svenska IS-kvinnor ställas inför rätta.

Beskedet kommer efter genombrott i förhandlingarna, rapporterar SVT Nyheter. 

Rättegångarna kommer hållas i det kurdstyrda nordöstra Syrien.

Genombrottet i förhandlingarna kommer efter att en svensk delegation från utrikesdepartementet rest till nordöstra Syrien. 

Expressen har tidigare rapporterat om delegationen som skickats ned för att ta hem barn till IS-sympatisörer. 

På plats i nordöstra Syrien har delegationen även träffat kurdiska myndigheter för att diskutera frågan om de svenska IS-kvinnorna. 

– Faktiskt har rättsprocesserna redan börjat. Under sommaren har vi tittat närmare på varje fall. I januari eller februari 2021 är det realistiskt att rättegångarna mot kvinnorna börjar, säger Shiyar Ali, det kurdiska självstyrets representant i Sverige, till SVT Nyheter

”Beredda att sända till Sverige”

Syrienkurdernas utrikespolitiska talesman Abdel Karim Omar säger till kanalen att de och Sverige är överens om att de som begåtts brott ska ställas inför rätta i Syrien. 

– De föräldralösa barnen och de humanitära fallen är vi beredda att sända till Sverige, säger han. 

Flera källor har för Expressen uppgett att delegationen ska träffa svenska IS-familjer som är på plats i läger som kontrolleras av kurdledda SDF. 

– De ska sitta med varje kvinna i taget och fråga om hon går med på att låta sina barn återvända till Sverige, har en källa sagt.

Expressen har också berättat om IS-kvinnor som berättat att de flera gånger under fjolåret fick besök från svenska myndighetspersoner – när de satt i lägren. 

TV: Sverige skickar delegation – vill ta hem svenska IS-barnen

Kassem Hamadé om kurdiska kravet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.