Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska IS-kvinnor riskerar dödsstraff

Har gripits av syriska armén – sitter fängslade utanför Damaskus.
Lägret i al-Hol i nordöstra Syrien.Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Svenska kvinnor som flytt från IS-lägret al-Hol i Syrien har nu gripits av syriska armén, rapporterar SVT Nyheter.

En pappa till en av kvinnorna uppger att de riskerar dödstraff i landet.

Det ska handla om 20-30 kvinnor som flytt från IS-lägret al-Hol i Syrien. Enligt uppgift till SVT ska 2-6 av dem vara svenska medborgare och nu gripna och tillfångatagna igen – av syriska armén.

– De riskerar att i värsta fall bli avrättade. Det är allmänt känt att Syrien inte är en rättsstat så vi i familjen är väldigt, väldigt oroliga. Jag vill gärna be den svenska staten och dess representanter, inklusive UD, att ingripa och göra vad de kan för att rädda dessa kvinnors liv, säger pappan till en av kvinnorna till SVT Nyheter.

”UD känner till uppgifterna och har varit i kontakt med anhöriga men vill i övrigt inte säga något om fallet”, skriver svenska utrikesdepartementet i ett meddelande till SVT Nyheter.

Reste till IS som 17-åring

– Alla är i fängelset och de har förhört oss. Och nu väntar vi på att de ska föra oss till domaren, som ska döma oss. Det finns de som säger att de ska utvisa oss, det beror på om Sverige tar emot oss. Vi får se vad som händer med oss och hoppas på det bästa, säger dottern i ett röstmeddelande till sin pappa enligt SVT Nyheter.

Dottern reste från Sverige till Syrien och IS som 17-åring, uppger pappan.

Kvinnorna smugglades ut från IS-lägret i nordöstra Syrien tidigare i höstas. De har nu tillfångatagits av syriska armén och förts till Adrafängelset utanför Damaskus.

Fler barn med Sveriekoppling

Som Expressen har berättat tidigare finns totalt omkring 50 barn med Sverigekopplingar i IS-lägren i Syrien. 

Röda Korset riktade nyligen kritik mot svenska UD och menar att man inte gör tillräckligt för att hjälpa dem.

250 000 på flykt efter ny offensiv i Syrien

Syriens president Bashar Al-Assad och hans allierade Ryssland vill bland annat återta kontrollen av en viktig väg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.