Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska IS-kvinnor har flytt från kurdernas fångläger

Expressens mellanösternkorrespondent Kassam Hamadé om de svenska kvinnorna som har flytt kurdernas fångenskap.
Flera IS-familjer har flytt från kurdernas fångläger.
Foto: JONATHAN ALPEYRIE / POLARIS POLARIS IMAGES
En konvoj med IS-terrorister innan terrorsekten besegrades. OBS! Arkivbild.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

BEIRUT. Den senaste veckan har flera IS-familjer med kopplingar till Sverige flytt från fånglägren där de hållits i norra Syrien. 

Kvinnorna och deras barn rymde mot betalning och tog sig enligt egna uppgifter till ”säkra områden”. 

– Vi vill inte komma till Sverige, säger en av kvinnorna till Expressen.

Efter flera misslyckade flyktförsök har flera IS-familjer med kopplingar till Sverige den senaste veckan kunnat fly från lägren i norra Syrien. Kvinnorna och deras barn fick hjälp av smugglare både inifrån och utifrån lägren, uppger de själva. 

– Så fort vi kom till en säker plats glömde vi allt elände vi har varit med om, säger en av kvinnorna till Expressen. 

Enligt Expressens uppgifter fick människosmugglare stora summor för att transportera familjerna tiotals mil bort från kurdernas kontrollområden i norra Syrien. Pengarna kom som ”donationer” från kontakter utanför lägren. 

– Det finns gott om folk som vill hjälpa oss, säger en av kvinnorna. 

Maken dödades i flygattack

Minst två kvinnor av den grupp som nyligen flydde är i 30-årsåldern och en av dem är änka till en av Sveriges mest kända IS-ledare. Hennes dödade make ingick ett polygamiäktenskap med henne och med en annan svensk flerbarnsmamma som är kvar i lägret i norra Syrien. Maken var född i Sverige och dödades i en amerikansk flygattack för några år sedan och hade en emir-ställning inom terrorgruppen IS. 

De senaste månaderna har flera IS-familjer med kopplingar till Norden lyckats fly från de kurdkontrollerade lägren i norra Syrien. I maj flydde minst tre kvinnor med kopplingar till Finland från lägren i norra Syrien. De har nu tagit sig till Finland. I juni flydde en svensk IS-kvinna från al-Hol och lyckades ta sig till Sverige. 

I vintras flydde en 22-årig svensk kvinna från al-Hol – hon är nu hemma i Västra Götaland.

Det finns IS-familjer med kopplingar till Sverige som lyckats fly från al-Hol men som av misstag hamnat i regimkontrollerade områden i Syrien. I december förra året greps en grupp svenskor tillsammans med sina barn av den syriska armén. Sedan dess sitter de fängslade i det ökända fängelset Sednayah utanför Damaskus. 

Betalar smugglare stora summor

De kurdiska styrkorna uppger själva att IS-kvinnor från Nederländerna, Frankrike, Finland, Schweiz och Sverige smugglats ut från al-Hol. Det har även varit upplopp i fängelser där IS-terrorister hålls och några män har lyckats ta sig ut.

– Men flera dödades också. Vi fick bilder på flera dödade män inifrån ett fängelse i staden al-Hasakah. Vi har inte kunnat få identiteterna bekräftade, säger källor med kopplingar till IS-familjer i området. 

I dag sitter cirka 11 000 IS-fångar från hela världen både i fångläger och i fängelser som kontrolleras av kurdledda SDF. En del har suttit fängslade i över tre år.

Expressen har varit i kontakt med en officiell talesperson för SDF. Talespersonen bekräftar flyktförsök, men utrikesdepartementet i Stockholm uppger att man inte känner till de nya uppgifterna om att flera kvinnor har flytt från lägren den senaste veckan.

Enligt Expressens uppgifter betalar kontakter stora summor till smugglare för att ”befria” kvinnorna. Det rör sig om ”3 000 till 15 000 dollar”, vilket motsvarar cirka 30 000 till 150 000 kronor.

Syriska regeringen förhandlar om kontroll över kurdstryda områden i norra Syrien.
Mellanösternkorrespondenten: ”Kvinnorna vägrar lämna sina barn”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.