Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Svenska IS-krigarna är hjärntvättade"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kassem Hamadé.
Foto: Ylwa Yngvesson

BEIRUT. "Jag är vid gränsen till Syrien. Snart är jag inne". Det beskedet fick jag häromdagen när jag sökte en svensk IS-jihadist.

Jag trodde inte att han skulle klara av att kunna ta sig tillbaka till Syrien. Inte minst med tanke på att Turkiet hävdar att de stoppar jihadresor, och de försök som görs hemma i Sverige.

Han är en av ett tiotal svenska IS-krigare som återvände till Sverige efter drygt 17 månader i Syrien i början av sommaren. En och annan behövde sjukvård för sina skador från kriget. Andra ville hälsa på sina familjer. Hela sommaren blev de fast i Sverige.

Enligt några av dem hade Turkiet fått en lista på deras namn. En av dem som har varit med i IS längst gjorde ett par försök, men stoppades vid turkiska gränsen och återvände hem till Göteborg. Men de gav inte upp. Precis som i tidigare fall lånade de vänners eller släktingars svenska pass och åkte ner.

"Det är väl skönt att du ska ner och träffa din son och din hustru", skrev jag till den svenske IS-jihadisten. Svaret kom direkt: "Jag åker inte för min son och min hustru, jag åker ner för jihad".

Länge har svenska politiker, Säkerhetspolisen (Säpo) och polis diskuterat och uttryckt önskemål om att hindra eller försvåra svenska jihadisters resor till Syrien och Irak. Det verkar inte gå så bra.

I dag skriver Expressen om två nya "martyrer" från Örebro. Det är killar som måste har blivit inte nödvändigtvis rekryterade men inspirerade någonstans i landets moskéer. Det är just landets moskéer de använder som mötesplats. De vet vilka moskéer de ska gå till och de vet vilka moskéer som rapporterar till Säpo. Jag fick tag på en IS-sympatisör som var i Göteborgsmoskén när Mona Sahlin besökte den för ett par månader sedan.

"Vad tyckte du om det Mona Sahlin sa?", frågade jag honom.

"De vill att vi ska sluta åka till Syrien. Ja, det är det hon säger. Men i själva verket vill de att vi ska sluta med jihad. Enda sättet för Mona Sahlin att lyckas med det är att radera bort Koranen från våra hjärtan".

Mer hjärntvättad än så kan en människa inte bli. De unga IS-krigarna är hjärntvättade. Jag har själv skrivit, träffat och gjort research på många av dem. De flesta har haft en svår uppväxt.

Det räcker inte med att Mona Sahlin besöker moskén och försöker "tala dem till rätta". Man förenklar dilemmat när staten pumpar in bidrag till religiösa samfund i hopp om att de ska "upplysa" svenska jihadister och få dem att inte åka till Syrien.

De flesta av de svenska IS-krigare som åker ner till Syrien är födda eller uppvuxna i Sverige. De måste få professionell hjälp för att kunna bryta sig ur den onda cirkeln och återanpassas i samhället. Det kommer aldrig religiösa företrädare eller samfund att klara av. Religionen och det civila samhället - någon gång på vägen krockar de med varandra.

Om det inte bildas en expertisgrupp bestående av ex-jihadister, psykologer, poliser som arbetat i krigsdrabbade länder och terrorforskare kommer vi att fortsätta läsa om nya svenska dödsfall i Syrien och Irak.

Om man vill undvika ett nytt Charlie Hebdo, fast i Sverige, måste en sådan expertisgrupp bildas omgående, och riksdagen lagstifta mot jihadresor. Denna tuffa utmaning kommer religiösa samfund aldrig att klara av.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.