Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska IS-krigare är fängslade i Syrien

IS-anhängare. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: AP

Svenska IS-krigare sitter fängslade i norra Syrien, bekräftar den kurdiska milisen som kontrollerar området. 

YPG vill nu att Sverige hämtar hem dem.

Den kurdiska milisen i norra Syrien bekräftar vid en pressträff i Stockholm att IS-svenskar sitter fängslade i norra Syrien. De ses som terrorister och inte krigsfångar.

– Vi anser inte att terrorister ska vara krigsfångar. Krigsfångar har rätt till vissa saker, vi tycker inte att IS-fångar ska ha det, säger Nasrin Abdullah, befälhavare för YPJ, som är den kvinnliga grenen av YPG, vid en presskonferens i Stockholm.

– Vi har speciella fängelser för dem i norra Syrien.

40-tal länder

Enligt henne har de syrisk-kurdiska styrkorna tillfångatagit över 300 utländska IS-krigare från ett 40-tal länder. Abdullah vill dock inte gå in på hur många av dem som är svenska medborgare.

 

LÄS ÄVEN: Svenskar fängslade i Syrien – misstänks ha tillhört IS 

 

– När officiella förhandlingar med Sverige har inletts ska vi gå ut med siffran, säger Abdullah till TT, via tolk..

YPG vill att Sverige och andra berörda länder hämtar hem sina medborgare och ställer dem inför rätta i hemlandet.. Enligt Abdullah för YPG dialog med berörda svenska myndigheter, men vill inte gå in på några ytterligare detaljer om hur de kontakterna har sett ut.

Det är oklart vad som kommer att hända med IS-svenskarna om de inte tas till Sverige. Abdullah uppger dock att dödsstraff inte är tillåtet enligt lag.

På frågan om hur IS-fångarna behandlas svarar hon:

– Vi försöker tillämpa det som internationell rätt påtvingar oss att göra.

Hundratals från Sverige

Omkring 300 personer har sedan 2012 rest från Sverige för att strida för våldsbejakande islamistiska grupper i Irak och Syrien, enligt Säkerhetspolisen. Majoriteten har anslutit sig till IS.

Det svenska utrikesdepartementet har tidigare sagt att gripna IS-svenskar inte kan räkna med någon konsulär hjälp, eftersom de har rest till en krigszon trots myndigheternas avrådan.

 

LÄS ÄVEN: Hundratals svenskar åkte till kriget för att slåss för IS – så lever återvändarna i dag 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.