Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska iraniernas krav på Wallström

Hossein Pahlawan, talesperson för demonstrationen.
Margot Wallström.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu kräver iranier i Sverige att utrikesminister Margot Wallström (S) hårdare fördömer regimen i Iran.

Under torsdagseftermiddagen genomfördes en demonstration i Stockholms city.

–  Iranier förväntar sig att Sverige agerar väldigt kraftfullt, säger talespersonen Hossein Pahlawan i Expressen TV.

Margot Wallström (S) har kallat den iranska brutaliteten mot demonstranterna i landet för "helt oacceptabel". Detta efter att runt 20 personer dödats i de fredliga demonstrationerna.

Både Liberalerna och Kristdemokraterna är kritiska, och menar att utrikesministern borde gått hårdare åt regimen i Iran. 

Liberaler och Kristdemokrater vill att Margot Wallström kallas till utrikesutskottet och förklarar sig om varför frågan inte bör tas upp i FN:s säkerhetsråd. Irans ambassadör bör också kallas upp till UD.

– Jag tycker mig se att vi tystnat i vår kritik mot Iran när vår utrikesminister inte kan ställa sig bakom krav på demokratisk utveckling. I stället väljer man en linje som är mycket mer återhållssam, säger Sofia Damm, utrikespolitisk talesperson för KD till SvD.

Demonstration i Stockholm 

Under torsdagseftermiddagen genomförde ett hundratal exiliranier en demonstration som utgick från Mynttorget i Gamla stan i Stockholm, och avslutades vid Utrikesdepartementet vid Gustav Adolfs torg.

Talespersonen till demonstrationen, Hossein Pahlawan, säger också  i Expressen TV att Margot Wallström måste markera tydligare visavi Iran.

– Vi kräver ett fritt Iran. Det viktigaste budskapet vi vill förmedla är att Margot Wallström tydligt och klart ska stödja människorna i Iran, som reser sig mot en terrorregim. Sverige måste medverka och hjälpa till att resolutionen går igenom i Säkerhetsrådet i FN. Iranier förväntar sig att Sverige agerar väldigt kraftfullt.

”Läget lugnt i landet”

En vecka efter att demonstrationerna i Iran bröt ut, rapporterar lokala medier att läget i landet är lugnt. 

På sociala medier cirkulerar videoklipp från enstaka provinsstäder, där det ska ha varit oroligt. Videoklippens äkthet har dock inte kunnat bekräftas.

Irans revolutionsgarde meddelade under onsdagen att "upproret är över", sedan tiotusentals regimtrogna genomfört manifestationer till stöd för de styrande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.