Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska id:n hyrs ut på nätet – helt öppet

En person som Ekot har talat med erbjuder uthyrning av sitt personnummer och bankkonto för 2 500 kronor i månaden. Foto: Ib Svane / INGVAR BJORK
Det finns uppgifter om att Rakhmat Akilov, som misstänks för lastbilsdådet i Stockholm förra veckan, har använt sig av falska dokument.

Handel med svenska personuppgifter och identitetshandlingar pågår helt öppet på ryskspråkiga nätforum i Sverige, rapporterar Ekot.

En person som Ekot har talat med erbjuder uthyrning av sitt personnummer och bankkonto för 2 500 kronor i månaden.

– Jag har dokument som jag kan tillhandahålla. Alltså, rent ut sagt, kontraktet kommer att skrivas på mig, medan du kommer att jobba i lugn och ro och få lönen, säger han till Ekots reporter.

Med de uppgifterna kan en papperslös person jobba till synes lagligt.

Ensamma män från forna Sovjetrepubliker har generellt svårt att få asyl i Sverige. På nätforum för rysktalande personer i Sverige finns flera alternativ för att kunna lura sig till att jobba och leva i landet, och enligt källor till Ekot är användningen av falska dokument utbredd.

Falska dokument från 500 kronor

Det finns uppgifter om att Rakhmat Akilov, som misstänks för lastbilsdådet i Stockholm förra veckan, har använt sig av falska dokument.

Enklare dokument kan kosta från 500 kronor, medan ett svenskt medborgarskap kan kosta närmare 100 000 kronor, uppger Ekot.

– Det är ju absolut inte bra och det är ingenting som vi vill ska förekomma, det är självklart så. Och sen får vi se om det här är någonting vi redan jobbar med eller om det är något nytt vi får ta tag i, säger Ingegerd Widell, folkbokföringsansvarig på Skatteverket, till Ekot.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!