En person som Ekot har talat med erbjuder uthyrning av sitt personnummer och bankkonto för 2 500 kronor i månaden. Foto: Ib Svane / INGVAR BJORKEn person som Ekot har talat med erbjuder uthyrning av sitt personnummer och bankkonto för 2 500 kronor i månaden. Foto: Ib Svane / INGVAR BJORK
En person som Ekot har talat med erbjuder uthyrning av sitt personnummer och bankkonto för 2 500 kronor i månaden. Foto: Ib Svane / INGVAR BJORK
Det finns uppgifter om att Rakhmat Akilov, som misstänks för lastbilsdådet i Stockholm förra veckan, har använt sig av falska dokument.Det finns uppgifter om att Rakhmat Akilov, som misstänks för lastbilsdådet i Stockholm förra veckan, har använt sig av falska dokument.
Det finns uppgifter om att Rakhmat Akilov, som misstänks för lastbilsdådet i Stockholm förra veckan, har använt sig av falska dokument.

Svenska id:n hyrs ut på nätet – helt öppet

Publicerad

Handel med svenska personuppgifter och identitetshandlingar pågår helt öppet på ryskspråkiga nätforum i Sverige, rapporterar Ekot.

En person som Ekot har talat med erbjuder uthyrning av sitt personnummer och bankkonto för 2 500 kronor i månaden.

– Jag har dokument som jag kan tillhandahålla. Alltså, rent ut sagt, kontraktet kommer att skrivas på mig, medan du kommer att jobba i lugn och ro och få lönen, säger han till Ekots reporter.

Med de uppgifterna kan en papperslös person jobba till synes lagligt.

Ensamma män från forna Sovjetrepubliker har generellt svårt att få asyl i Sverige. På nätforum för rysktalande personer i Sverige finns flera alternativ för att kunna lura sig till att jobba och leva i landet, och enligt källor till Ekot är användningen av falska dokument utbredd.

Falska dokument från 500 kronor

Det finns uppgifter om att Rakhmat Akilov, som misstänks för lastbilsdådet i Stockholm förra veckan, har använt sig av falska dokument.

Enklare dokument kan kosta från 500 kronor, medan ett svenskt medborgarskap kan kosta närmare 100 000 kronor, uppger Ekot.

– Det är ju absolut inte bra och det är ingenting som vi vill ska förekomma, det är självklart så. Och sen får vi se om det här är någonting vi redan jobbar med eller om det är något nytt vi får ta tag i, säger Ingegerd Widell, folkbokföringsansvarig på Skatteverket, till Ekot.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag