Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Ida bor i Hongkong: ”Folk börjar redan självcensurera”

Ida Pettersson berättar att hennes vänner från Hongkong funderar över om de kommer att kunna stanna eller om de måste ta sina familjer och flytta utomlands.Foto: Privat
Tusentals protesterade mot den nya säkerhetslagen och bar banderoller och posters som visar att de stöder Hongkongs självständighet.Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN

Godkännandet av den nya säkerhetslagen har orsakat stora protester i Hongkong.

– Mycket av oron handlar fortfarande om hur den kommer appliceras i framtiden, säger Ida Pettersson som bor och jobbar i Hongkong.

Att Kinas högsta lagstiftande organ, Nationella folkkongressen, skulle godkänna den nya säkerhetslagen var väntat enligt Ida Pettersson. 

– Man är orolig. Jag är orolig för mina vänner som bor här, jag har ett sätt att ta mig härifrån men det gäller deras framtid, säger hon. 

Tusentals samlades under onsdagen för att protestera mot den nya lagen. Omkring 370 personer greps och tio av dem misstänks ha brutit mot den nya lagen.

– De hade sagt tidigare, Hongkongs ledare, att den bara skulle appliceras vid väldigt seriösa, allvarliga fall men deras brott i går ska vara att det gick runt med poster, säger Ida Pettersson. 

Oro för hur lagen kommer användas

Posters och banderoller som stöder Hongkongs självständighet. 

– Nu har den bara använts en gång. Frågan är vad man kommer att få säga på sociala medier och den här nationella säkerhetsavdelningen som införts i Hongkong är också ansvariga för att hantera media och icke statliga organisationer som till exempel organisationer som stöder mänskliga rättigheter. Hur kommer de att påverkas, det vet vi inte heller, säger Ida Pettersson. 

Självcensur märks enligt henne både online och offline. 

– Folk börjar redan självcensurera inlägg på sociala medier och raderar inlägg på twitterkonton och liknande, säger Ida Pettersson. 

Företagare som stöttat prodemokratiska rörelser skyltar inte längre med det. 

– Företag som stöder demokratirörelsen genom att dela ut mat och dricka till demonstranter eller genom att skydda och gömma dem brukar ofta ha lappar och posters uppe men en hel del av dem har tagits ned på grund av säkerhetslagen. 

Många av hennes vänner överväger att flytta utomlands. 

– Hongkong är ett speciellt ställe för i stort sätt alla man möter och pratar med har en plan på att ta sig härifrån.

Dagens Industris Asienkorrepondent Johan Nylander om den nya säkerhetslagen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.