Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska Ia, 34, kallas för skelett och anorektiker

Nu berättar Ia om vad hon tvingas utstå nästan dagligen. Foto: Instagram/@iostergren
Som barn blev hon mobbad för sin kropp. Nu har hon 160 000 följare på Instagram. Foto: Instagram / @iostergren

Ia Östergren, 34, har över 160 000 följare på Instagram.

Men bakom bilderna finns en berättelse om en kvinna som i hela sitt liv har tvingats utstå kränkningar – och som måste blockera specifika ord för att stoppa hatet mot sin kropp.

– Jag har blockat "anorektisk", "skelett" samt ord som kan finnas i uppmaningar om att jag borde ta livet av mig, berättar Ia.

Småbarnsmamman Ia Östergren är 34 år gammal och bor i Stockholm. Flera gånger i veckan delar hon med sig av bilder från sin vardag till över 160 000 följare på Instagram – men framgången har en baksida.

Nu berättar Ia om sitt liv – en historia om hat, kränkningar och uppmaningar om självmord.

Nu berättar Ia om hatet hon tvingats utstå i sitt liv. Foto: Instagram / @ iostergren

Under flera år tränade hon på en av Sveriges största gymkedjor – men fick snart höra att personalen pratade illa om henne.

– De sa att jag inte såg ut som andra mammor, och att jag nog var en barnvakt och inget annat. De sa att jag inte borde visa mig på Instagram för att jag kunde ge barn en dålig syn på kroppar. Det var som att jag förespråkade något ohälsosamt.

Gympersonalens ord är dock långt från allt som Ia har tvingats utstå.

"Som barn blev jag mobbad för min kropp", berättar Ia. Foto: Instagram / @ iostergren

Ia om barndomen: "Blev mobbad"

Ia berättar att hon är naturligt smal, och att hon och syskonen har ärvt den kroppstypen av sina föräldrar. Det hindrar dock inte främlingar från att ösa hat över henne:

– Folk på stan kan säga saker som: "Fyfan vad smal du är", och "anorektiker". De har sagt att jag inte kommer kunna få barn.

Men kränkningarna är ingenting nytt för Ia.

– Som barn blev jag mobbad för min kropp. Jag fick höra att jag var ful och smal, minns hon.

Hon har över 160 000 följare på Instagram. Foto: Instagram / @ iostergren

Ia berättar att hon aldrig sa ifrån när hon var liten – något hon har börjat med i vuxen ålder.

– Nyligen sa en gubbe: "Får du ingen mat hemma?" Då sa jag ifrån. Jag har en bra självkänsla och mår bra, men det finns människor som är djupt nere. Att få höra sådana ord kan leda till något dåligt, säger Ia.

– Det finns fall i Sverige där folk har tagit livet av sig för att de blivit utsatta för kroppshat.

Uppmärksammas världen över

I dagarna har Ia blivit omskriven i internationell press, bland annat brittiska Daily Mail – världens största engelskspråkiga nyhetssajt med över 100 miljoner unika läsare varje månad. De flesta fansen kommer dock från Ryssland och länderna runtomkring:

"Helt plötsligt märkte jag att jag var med i några artiklar i Kirgizistan", berättar Ia. Foto: Instagram / @ iostergren

– Min typ av kropp är uppskattad där. Helt plötsligt märkte jag att jag var med i några artiklar i Kirgizistan, sen blev jag kontaktad av ryska tv-kanaler. Jag försöker översätta allt som skrivs, och märker att det är mycket strunt, berättar Ia.

Hatet på Instagram: "Blockar ord"

Följarantalet på Instagramkontot har ökat kraftigt sedan hon blev omskriven internationellt – och i skrivande stund följer drygt 160 000 människor hennes vardag. I kommentarsfältet uttrycker fansen sitt stöd och skriver uppmuntrande ord – men alla har inte lika goda avsikter:

– Det finns folk systematiskt ska kränka en och inte vill att man ska synas längre. När folk skriver sådana saker delar jag det gärna vidare med mina följare för att få dem att reflektera över hur de själva beter sig online. 

"Det finns fall i Sverige där folk har tagit livet av sig för att de blivit utsatta för kroppshat", berättar Ia. Foto: Instagram / @ iostergren

Ia berättar att hon måste arbeta aktivt för att stoppa kränkningarna på Instagram:

– Det finns en bra funktion där man kan blocka specifika ord. Jag har blockat "anorektisk", "skelett" samt ord som kan finnas i uppmaningar om att jag borde ta livet av mig.

"Blir som ett slag i ansiktet"

I hela sitt liv har Ia fått utstå hat riktat mot sin kropp – och menar att samhällets osunda förväntningar på kvinnokroppen är boven i dramat.

– I västvärlden är det ett ideal att vara smal. Vi kvinnor lär oss att hata våra kroppar. När man lever i ett samhälle där man matas med bantningstips, blir det som ett slag i ansiktet när man ser en kvinna som passar in i den här formen.

"Vi kvinnor lär oss att hata våra kroppar", menar Ia. Foto: Instagram / @ iostergren

Ia fortsätter:

– Genom att konfrontera den kvinnan konfronterar man det som skadar sig själv. Man ser den smala personen som en symbol för förtrycket.

Själv hoppas Ia att hennes barn ska må bra i sina kroppar – oavsett hur de ser ut.

– Att vara hälsosam handlar inte om att vara smal eller rund, det handlar om ett tankesätt. Jag är själv mamma. Jag har alltid älskat min kropp, och vill att mina barn ska känna likadant.