Tiotusentals personer från den yttersta högerkanten deltog på lördagen i en nationalistisk demonstration i Warszawa. Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅNTiotusentals personer från den yttersta högerkanten deltog på lördagen i en nationalistisk demonstration i Warszawa. Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Tiotusentals personer från den yttersta högerkanten deltog på lördagen i en nationalistisk demonstration i Warszawa. Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Flera av deltagarna kom från Sverige, enligt The Independent. Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅNFlera av deltagarna kom från Sverige, enligt The Independent. Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Flera av deltagarna kom från Sverige, enligt The Independent. Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenska högerextremister deltog i massdemonstration

Publicerad

Tiotusentals personer från den yttersta högerkanten deltog på lördagen i en nationalistisk demonstration i Warszawa.

Rasistiska och xenofobiska budskap ljöd från folkmassan – som bland annat bestod av deltagare från Sverige, enligt brittiska tidningen The Independent.

– Nordisk ungdom var där, representanter från dem har deltagit i flera år, säger Jonatan Leman, researcher på stiftelsen Expo.

Under lördagen samlades omkring 60 000 högerextrema i Polens huvudstad Warszawa. Anledningen var en enorm demonstration organiserad av högerextrema grupper i samband med att Polen firade sin nationaldag.

Marschen drog till sig högerextrema från hela Europa. Bland annat flera svenskar. Dessutom extremister från Ungern, Slovakien, Storbritannien och flera andra länder, rapporterar polska tidningen Rzeczpospolita.

Enligt Jonatan Leman har bland annat Nordisk ungdom deltagit, han beskriver att de har goda band till polska högerextrema.

– Tidigare år har representanter från Nordisk ungdom bland annat deltagit som talare, det visar ju att man har en upparbetad relation, säger Jonatan Leman. 

Säkerhetspolisen inblandad

Nordisk ungdom är en högerextrem och antisemitisk ungdomsorganisation inom vit makt-rörelsen i Sverige. Vit makt är en av de rörelser som svenska Säkerhetspolisen håller under uppsikt. 

– När det gäller vit makt-rörelsen så är det en av de tre extremiströrelserna som vi följer, det finns personer som är brottsaktiva och då följer vi dem, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo.

Hon vill dock inte bekräfta att man haft särskild kontakt med polska myndigheter i samband med svenska medborgares deltagande i demonstrationen.

– Generellt har svenska Säkerhetspolisen ett gott samarbete med andra länders säkerhetstjänster och det är det otroligt viktigt att vi har. Vi utbyter information och arbetar tillsammans för att hålla länderna säkra, säger Nina Odermalm Schei.

Femte mest högerextrema i världen

Första gången marschen hölls var år 2009 och har därefter blivit ett återkommande inslag på Polens nationaldag. Den är ett av många arrangemang som hålls under dagen i samband med firandet av att Polen blev en egen nation år 1918. 

Enligt flera medier riktas det största intresset numera mot marschen vilket gjort att den överskuggar de officiella statsceremonierna.

 

Den nationalistiska aktiviteten i Polen har ökat de senaste åren. Foto: BARTLOMIEJ ZBOROWSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

Den nationalistiska aktiviteten i Polen har ökat de senaste åren. Nu uppskattar man att Polen ligger på femte plats av de länder som har flest högerextrema aktivister i världen och i valet 2015 så rönte "Polska familjeförbudet" (LPR) stor framgång. Partiet är nationalkonservativt med sina rötter i katolska grupper och är bland annat emot aborträtt och homosexuella partnerskap.

Marschens deltagare gick under slagordet "Vi vill ha Gud". Det är ord från en gammal polsk religiös sång. Sången citerades av USA:s president Donald Trump under ett besök till Warszawa tidigare i år. 

Enligt TT haglade det rasistiska slagord under marschen och flera deltagare visade även sympati för Vit makt och xenofobi genom symboler och budskap på banderoller.

En person som blev intervjuad på den statliga kanalen TVP sa att han deltog i marschen för att "ta bort judar från makten". Trots det kallade kanalen eventet en "storslagen marsch av patrioter" enligt Independent. Även Polens regering beskrev marschen i positiva ordalag. Inrikesminister Mariusz Blaszczak från styrande partiet "Lag och rättvisa" kallade den "vacker":

– Vi är glada att så många polacker har beslutat sig för att delta i firandet kopplat till självständighetsdagen, säger han, enligt BBC.

Undvek sammandrabbningar

Enligt tyska och brittiska medier rådde närmast ett undantagsliknande tillstånd i Warszawa och slagord som "Ett rent Polen, ett vitt Polen" ska ha skrikits enligt BBC. Vad deltagarna demonstrerar för är oklart. Polen är enligt TT ett av Europas mest etniskt homogena länder och den utomeuropeiska invandringen är minimal. 

En mindre motdemonstration som samlade omkring 2000 personer hölls av en antifascistisk rörelse. Polis och organisatörer höll de två grupperna isär för att undvika våldsamma sammandrabbningar.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag