Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska högerextremister deltog i massdemonstration

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tiotusentals personer från den yttersta högerkanten deltog på lördagen i en nationalistisk demonstration i Warszawa.
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Flera av deltagarna kom från Sverige, enligt The Independent.
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Tiotusentals personer från den yttersta högerkanten deltog på lördagen i en nationalistisk demonstration i Warszawa.

Rasistiska och xenofobiska budskap ljöd från folkmassan – som bland annat bestod av deltagare från Sverige, enligt brittiska tidningen The Independent.

– Nordisk ungdom var där, representanter från dem har deltagit i flera år, säger Jonatan Leman, researcher på stiftelsen Expo.

Under lördagen samlades omkring 60 000 högerextrema i Polens huvudstad Warszawa. Anledningen var en enorm demonstration organiserad av högerextrema grupper i samband med att Polen firade sin nationaldag.

Marschen drog till sig högerextrema från hela Europa. Bland annat flera svenskar. Dessutom extremister från Ungern, Slovakien, Storbritannien och flera andra länder, rapporterar polska tidningen Rzeczpospolita.

Enligt Jonatan Leman har bland annat Nordisk ungdom deltagit, han beskriver att de har goda band till polska högerextrema.

– Tidigare år har representanter från Nordisk ungdom bland annat deltagit som talare, det visar ju att man har en upparbetad relation, säger Jonatan Leman. 

Säkerhetspolisen inblandad

Nordisk ungdom är en högerextrem och antisemitisk ungdomsorganisation inom vit makt-rörelsen i Sverige. Vit makt är en av de rörelser som svenska Säkerhetspolisen håller under uppsikt. 

– När det gäller vit makt-rörelsen så är det en av de tre extremiströrelserna som vi följer, det finns personer som är brottsaktiva och då följer vi dem, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo.

Hon vill dock inte bekräfta att man haft särskild kontakt med polska myndigheter i samband med svenska medborgares deltagande i demonstrationen.

– Generellt har svenska Säkerhetspolisen ett gott samarbete med andra länders säkerhetstjänster och det är det otroligt viktigt att vi har. Vi utbyter information och arbetar tillsammans för att hålla länderna säkra, säger Nina Odermalm Schei.

Femte mest högerextrema i världen

Första gången marschen hölls var år 2009 och har därefter blivit ett återkommande inslag på Polens nationaldag. Den är ett av många arrangemang som hålls under dagen i samband med firandet av att Polen blev en egen nation år 1918. 

Enligt flera medier riktas det största intresset numera mot marschen vilket gjort att den överskuggar de officiella statsceremonierna.


Den nationalistiska aktiviteten i Polen har ökat de senaste åren.
Foto: BARTLOMIEJ ZBOROWSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den nationalistiska aktiviteten i Polen har ökat de senaste åren. Nu uppskattar man att Polen ligger på femte plats av de länder som har flest högerextrema aktivister i världen och i valet 2015 så rönte "Polska familjeförbudet" (LPR) stor framgång. Partiet är nationalkonservativt med sina rötter i katolska grupper och är bland annat emot aborträtt och homosexuella partnerskap.

Marschens deltagare gick under slagordet "Vi vill ha Gud". Det är ord från en gammal polsk religiös sång. Sången citerades av USA:s president Donald Trump under ett besök till Warszawa tidigare i år. 

Enligt TT haglade det rasistiska slagord under marschen och flera deltagare visade även sympati för Vit makt och xenofobi genom symboler och budskap på banderoller.

En person som blev intervjuad på den statliga kanalen TVP sa att han deltog i marschen för att "ta bort judar från makten". Trots det kallade kanalen eventet en "storslagen marsch av patrioter" enligt Independent. Även Polens regering beskrev marschen i positiva ordalag. Inrikesminister Mariusz Blaszczak från styrande partiet "Lag och rättvisa" kallade den "vacker":

– Vi är glada att så många polacker har beslutat sig för att delta i firandet kopplat till självständighetsdagen, säger han, enligt BBC.

Undvek sammandrabbningar

Enligt tyska och brittiska medier rådde närmast ett undantagsliknande tillstånd i Warszawa och slagord som "Ett rent Polen, ett vitt Polen" ska ha skrikits enligt BBC. Vad deltagarna demonstrerar för är oklart. Polen är enligt TT ett av Europas mest etniskt homogena länder och den utomeuropeiska invandringen är minimal. 

En mindre motdemonstration som samlade omkring 2000 personer hölls av en antifascistisk rörelse. Polis och organisatörer höll de två grupperna isär för att undvika våldsamma sammandrabbningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.