Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska hjältarna: Hon rörde sig inte

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
De svenska doktoranderna stoppade övergreppet på Stanford.
Foto: Dan Honda/AP/TT
Brock Turner har nu dömts för övergreppet.
Foto: AP/TT

När Carl-Fredrik Arndt och Peter Jonsson såg det sexuella övergreppet tvekade de inte på att övermanna gärningsmannen.

Nu hyllas de svenska studenterna för sitt modiga ingripande på det amerikanska universitetet Stanford.

– Peter lyckades fånga honom, sedan höll vi fast honom tills polisen kom, säger Carl-Fredrik.

Det var för drygt ett och ett halvt år sedan som Carl-Fredrik Arndt och Peter Jonsson fick sätta sitt civilkurage på prov.

När de två svenska studenterna cyklade mot en fest på det amerikanska universitetet Stanford, där Carl-Fredrik doktorerar och Peter tar sin masterexamen, kunde de från håll se hur en man och en kvinna låg på marken bakom en sopcontainer.

Och allt eftersom de kom närmre började de ana att något inte stod rätt till.

– Vi ser att hon inte rör sig, medan han rör sig väldigt mycket. Så vi stannar till och tänker att det här verkar väldigt konstigt, säger Carl-Fredrik.

"Lyckas fånga honom"

Sedan tar de två vännerna snabbt beslutet att konfrontera mannen.

– Peter går fram och fråga vad han håller på med och jag följer efter. När han reser sig upp ser vi att hon fortfarande inte rör sig det minsta, så vi går fram och frågar ungefär: "vad fan håller du på med?", säger Carl-Fredrik.

Men efter en kort ordväxling sätter mannen fart för att fly undan de två svenskarna.

– Jag kollar så att tjejen lever, för hon låg helt stilla, medan Peter direkt springer efter och lyckas fånga honom kanske 30 meter senare. Sedan håller vi fast honom tills polisen kommer, säger Carl-Fredrik.

Kvinnan: "Det finns hjältar i historien"

I veckan avslutades den uppmärksammade rättegången mot gärningsmannen Brock Turner, 20. I rättssalen hyllade brottsoffret Carl-Fredrik och Peter som hjältar.

– Viktigast av allt, tack till de två män som räddade mig, som jag ännu inte har träffat. Jag har ritat två cyklar som jag har tejpat fast ovanför min säng för att påminna mig själv om att det finns hjältar i den här historien. Att vi ser efter varandra. Att få känna de här människorna, att få känna deras beskydd och kärlek, är något som jag aldrig kommer att glömma, sa kvinnan inför domaren.

Utöver det har hon låtit sajten Buzzfeed publicera hela sin känslosamma redogörelse för händelsen – där hon flera gånger berättar om sina svenska skyddsänglar.

– Vi har inte träffat henne efter händelsen, men jag såg det häromdagen och det var väldigt starkt. Självklart är det en stor glädje att man kunde hjälpa henne, säger Carl-Fredrik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.