De svenska doktoranderna stoppade övergreppet på Stanford. Foto: Dan Honda/AP/TTDe svenska doktoranderna stoppade övergreppet på Stanford. Foto: Dan Honda/AP/TT
De svenska doktoranderna stoppade övergreppet på Stanford. Foto: Dan Honda/AP/TT
Brock Turner har nu dömts för övergreppet. Foto: AP/TTBrock Turner har nu dömts för övergreppet. Foto: AP/TT
Brock Turner har nu dömts för övergreppet. Foto: AP/TT

Svenska hjältarna: Hon rörde sig inte

Publicerad

När Carl-Fredrik Arndt och Peter Jonsson såg det sexuella övergreppet tvekade de inte på att övermanna gärningsmannen.

Nu hyllas de svenska studenterna för sitt modiga ingripande på det amerikanska universitetet Stanford.

– Peter lyckades fånga honom, sedan höll vi fast honom tills polisen kom, säger Carl-Fredrik.

Det var för drygt ett och ett halvt år sedan som Carl-Fredrik Arndt och Peter Jonsson fick sätta sitt civilkurage på prov.

När de två svenska studenterna cyklade mot en fest på det amerikanska universitetet Stanford, där Carl-Fredrik doktorerar och Peter tar sin masterexamen, kunde de från håll se hur en man och en kvinna låg på marken bakom en sopcontainer.

Och allt eftersom de kom närmre började de ana att något inte stod rätt till.

– Vi ser att hon inte rör sig, medan han rör sig väldigt mycket. Så vi stannar till och tänker att det här verkar väldigt konstigt, säger Carl-Fredrik.

"Lyckas fånga honom"

Sedan tar de två vännerna snabbt beslutet att konfrontera mannen.

– Peter går fram och fråga vad han håller på med och jag följer efter. När han reser sig upp ser vi att hon fortfarande inte rör sig det minsta, så vi går fram och frågar ungefär: "vad fan håller du på med?", säger Carl-Fredrik.

Men efter en kort ordväxling sätter mannen fart för att fly undan de två svenskarna.

– Jag kollar så att tjejen lever, för hon låg helt stilla, medan Peter direkt springer efter och lyckas fånga honom kanske 30 meter senare. Sedan håller vi fast honom tills polisen kommer, säger Carl-Fredrik.

Kvinnan: "Det finns hjältar i historien"

I veckan avslutades den uppmärksammade rättegången mot gärningsmannen Brock Turner, 20. I rättssalen hyllade brottsoffret Carl-Fredrik och Peter som hjältar.

– Viktigast av allt, tack till de två män som räddade mig, som jag ännu inte har träffat. Jag har ritat två cyklar som jag har tejpat fast ovanför min säng för att påminna mig själv om att det finns hjältar i den här historien. Att vi ser efter varandra. Att få känna de här människorna, att få känna deras beskydd och kärlek, är något som jag aldrig kommer att glömma, sa kvinnan inför domaren.

Utöver det har hon låtit sajten Buzzfeed publicera hela sin känslosamma redogörelse för händelsen – där hon flera gånger berättar om sina svenska skyddsänglar.

– Vi har inte träffat henne efter händelsen, men jag såg det häromdagen och det var väldigt starkt. Självklart är det en stor glädje att man kunde hjälpa henne, säger Carl-Fredrik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag