Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Hélène springer med OS-facklan mot Pyeongchang

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Min Stora Dags generalsekreterare Hélène Benno, här med stiftelsens beskyddare prinsessan Madeleine, springer med OS-facklan på söndagen.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Olympiska elden vid OS i Sochi 2014.
Foto: MATTHIASHANGST / WITTERS BILDBYRÅN

På söndag springer Hélène Benno, generalsekreterare för Min Stora Dag, med OS-facklan mot Pyeongchang.

Tillsammans med de svenska organisationerna Bris, Ung Cancer och Giving People springer hon 872 meter.

– Jag är garanterat äldst och minst tränad men vad jag går igenom är ingenting mot vad alla de sjuka barnen som vi hjälper får uthärda varje dag, säger hon.

På söndag springer generalsekreterarna för Min Stora Dag, Bris, Ung Cancer och Giving People med OS-elden mot sydkoreanska Pyeongchang.

Tillsammans tillryggalägger de svenska generalsekreterarna 872 meter.

"Garanterat äldst"

Hélène Benno är generalsekreterare för Min Stora Dag och springer 218 meter av sträckan. 

– Det kommer vara 25 grader kallt och jag är garanterat äldst och minst tränad, men vad jag går igenom är ingenting mot vad alla de sjuka barnen som vi hjälper får uthärda varje dag. Det tänker jag ofta på, säger hon.

Stiftelsen Min Stora Dag hjälper barn och ungdomar med allvarliga sjukdomar och diagnoser att få härliga minnen, mitt i en jobbig vardag.  Med loppet hoppas Hélène Benno att fler får upp ögonen för de utsatta barn som lever i Sverige och världen. 

Någon hårdträning har det inte blivit, utöver ett litet test under tisdagen.

– OS-facklan väger ju ett komma tre kilo, så jag testade att hålla en vikt rätt ut i fem minuter, berättar hon.

Hur gick det?

– Sådär, haha. Men det får gå på viljan! Barnen, deras syskon och föräldrar går igenom tunga saker varje dag. Det tänker jag på.

"Viktigt OS"

OS-facklans resa mot arenan i Pyeongchang började i november. Totalt deltar 7 500 personer och tanken är att deltagarna ska representera de 75 miljoner människor som bor i Syd- och Nordkorea.

– OS i år är speciellt och viktigt med tanke på att man hoppas att de två länderna ska kunna närma sig varandra och på sikt enas, säger Hélène Benno.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.