Min Stora Dags generalsekreterare Hélène Benno, här med stiftelsens beskyddare prinsessan Madeleine, springer med OS-facklan på söndagen. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅNMin Stora Dags generalsekreterare Hélène Benno, här med stiftelsens beskyddare prinsessan Madeleine, springer med OS-facklan på söndagen. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Min Stora Dags generalsekreterare Hélène Benno, här med stiftelsens beskyddare prinsessan Madeleine, springer med OS-facklan på söndagen. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Olympiska elden vid OS i Sochi 2014. Foto: MATTHIASHANGST / WITTERS BILDBYRÅNOlympiska elden vid OS i Sochi 2014. Foto: MATTHIASHANGST / WITTERS BILDBYRÅN
Olympiska elden vid OS i Sochi 2014. Foto: MATTHIASHANGST / WITTERS BILDBYRÅN

Svenska Hélène springer med OS-facklan mot Pyeongchang

Publicerad

På söndag springer Hélène Benno, generalsekreterare för Min Stora Dag, med OS-facklan mot Pyeongchang.

Tillsammans med de svenska organisationerna Bris, Ung Cancer och Giving People springer hon 872 meter.

– Jag är garanterat äldst och minst tränad men vad jag går igenom är ingenting mot vad alla de sjuka barnen som vi hjälper får uthärda varje dag, säger hon.

På söndag springer generalsekreterarna för Min Stora Dag, Bris, Ung Cancer och Giving People med OS-elden mot sydkoreanska Pyeongchang.

Tillsammans tillryggalägger de svenska generalsekreterarna 872 meter.

"Garanterat äldst"

Hélène Benno är generalsekreterare för Min Stora Dag och springer 218 meter av sträckan. 

– Det kommer vara 25 grader kallt och jag är garanterat äldst och minst tränad, men vad jag går igenom är ingenting mot vad alla de sjuka barnen som vi hjälper får uthärda varje dag. Det tänker jag ofta på, säger hon.

Stiftelsen Min Stora Dag hjälper barn och ungdomar med allvarliga sjukdomar och diagnoser att få härliga minnen, mitt i en jobbig vardag.  Med loppet hoppas Hélène Benno att fler får upp ögonen för de utsatta barn som lever i Sverige och världen. 

Någon hårdträning har det inte blivit, utöver ett litet test under tisdagen.

– OS-facklan väger ju ett komma tre kilo, så jag testade att hålla en vikt rätt ut i fem minuter, berättar hon.

Hur gick det?

– Sådär, haha. Men det får gå på viljan! Barnen, deras syskon och föräldrar går igenom tunga saker varje dag. Det tänker jag på.

"Viktigt OS"

OS-facklans resa mot arenan i Pyeongchang började i november. Totalt deltar 7 500 personer och tanken är att deltagarna ska representera de 75 miljoner människor som bor i Syd- och Nordkorea.

– OS i år är speciellt och viktigt med tanke på att man hoppas att de två länderna ska kunna närma sig varandra och på sikt enas, säger Hélène Benno.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag