Svenska hälsningen på ukrainska artilleripjäsen

Följ senaste nytt i Expressens livesändning.
Videon har fått stort spridning på sociala medier.
Foto: Twitter/ Skärmdump
Donationen gick via en ukrainsk välgörenhetsorganisation för militären.
Foto: Twitter/ Skärmdump

I en video från Ukraina syns hur soldater skjuter i väg en artilleripjäs.

På pjäsen står text skriven: ”BRF Vinkelhaken” i Sverige.

”Våra grabbar är överlyckliga”, skriver Dimko Zjluktenko, grundare av en välgörenhetsförening för militären, på Twitter. 

Att det sprids videor från Ukraina som visar styrkorna under kriget är inget nytt. Men nu har en ny video fått stor uppmärksamhet i sociala medier.

I klippet, som publicerades på onsdagskvällen, syns hur soldater avfyrar en artilleripjäs. Innan den skickas i väg zoomar kameran in och visar vad som står skrivet ovanpå:

”3 500 amerikanska dollar från BRF Vinkelhaken 12 Sverige till artilleri. Slava Ukraina.”

På artilleripjäsen står namnet på en svensk bostadsrättsförening.
Foto: Twitter/ Skärmdump

Bostadsrättsföreningen i fråga finns i centrala Stockholm. I ett inlägg på Twitter skriver dess ordförande att de rekommenderar andra föreningar och organisationer att göra som dem och skänka sitt arvode till Ukraina.

”Gjorde livet enklare”

Pengarna ska ha gått via en ukrainsk välgörenhetsorganisation som arbetar med militären i Ukraina.

Dess grundare, Dimko Zjluktenko, skriver på Twitter att de 3 500 dollarna – cirka 39 000 kronor – användes till teknologisk utrustning. Bland annat fick soldaterna soldrivna laddstationer till sin kommunikationsutrustning.

”Det gjorde livet så mycket lättare vad gäller avfyrningsplatser och till och med observationspunkter”, skriver Zjluktenko.

Han tillägger att de ryska styrkorna inte har den typen av laddningsteknik. I stället förlitar de sig på dieselgeneratorer för att ladda sina kommunikationsenheter.

”Artillerifolk använder dessa dagligen – och de sa stort TACK!”, skriver Zjluktenko.

På plats i Ukraina finns flertalet välgörenhetsorganisationer och humanitära organisationer, däribland Röda korset och UNHCR.

Se mer:
Ryska soldaterna ger upp – viftar vit flagg

2 000 ringde telefonlinje för att kapitulera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.