Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska generalkonsulatet svarar på kritiken mot bilden

Bilden från svenska generalkonsulatet i Jerusalem fick hård kritik på sociala medier. Foto: Facebook.

Generalkonsulatet i Jerusalem uppmärksammade den muslimska högtiden Eid al-fitr på Facebook. 

Men bilden som innehåller en flicka med huvudsjal har väckt kritik på sociala medier – och nu svarar konsulatet. 

"Bilden betyder inte att generalkonsulatet ställer sig bakom detta", skriver de i en kommentar.

På fredagen förra veckan avslutades den muslimska högtiden ramadan som pågått från 16 maj till 14 juni. I samband med Eid al-fitr, som äger rum vid ramadans slut, skickade det svenska generalkonsulatet i Jerusalem en hälsning för att uppmärksamma högtiden. 

”Från Sverige önskar vi dig en glad eid och gott nytt år. Eid mubarak från Sverige!”, skrev konsulatet i sitt Facebookinlägg. 

Till inlägget publicerade generalkonsulatet även en tecknad bild på en familj där en flicka bär på en huvudsjal – något som har gett upphov till hård kritik. 

I kommentarsfältet har flera personer anklagat konsulatet för att stödja förtryck av barn. 

 

Bilden från svenska generalkonsulatet i Jerusalem fick hård kritik på sociala medier. Foto: Facebook

LÄS MER: Det här är ramadan och Eid al-fitr 

Svenska generalkonsulatet svarar på kritiken 

På torsdagen, sex dagar efter att inlägget publicerats, svarade generalkonsulatet på kritiken i en kommentar till inlägget.

”Den 15 juni lade generalkonsulatet ut en Eid Mubarak-hälsning på sin Facebooksida. Hälsningen åtföljdes av en tecknad bild på en familj med bl.a. en flicka som hade på sig en huvudsjal, vilket kan hända vid firandet av ramadans slut. Bilden betyder inte att generalkonsulatet ställer sig bakom detta”, skriver de i kommentaren och fortsätter: 

”Generalkonsulatet arbetar för att främja mänskliga rättigheter samt för att stärka kvinnors och flickors ställning och deras möjligheter att hävda sina rättigheter. Generalkonsulatet stöder bland annat flera civilsamhällesorganisationer som arbetar med dessa frågor och verkar för att öka medvetenheten om könsroller och hur de inverkar på kvinnor och flickors möjligheter i samhället."

Expressen har varit i kontakt med utrikesdepartementet som hänvisar till konsulatets uttalande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.