Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska gatugäng bakom våld på spanska solkusten

EXPLOSION. Ett av de senaste sprängdåden, kopplat till gängkriminalitet på spanska solkusten, inträffade i mitten av oktober då två bomber detonerade utanför en bostad i Benahavis (bilden) och en i San Pedro de Alcantara. Foto: STELLA PICTURES/SOLARPIX

Kriminella uppgörelser på uteserveringar, sprängattentat mot lyxvillor och rekordbeslag av tusentals kilo kokain.

Spansk polis larmar om en våldsvåg – med svenska gatugäng i spetsen.

– Vaksamheten har definitivt ökat under de senaste månaderna, säger svenske golfaren Eckhardt Metzner, 78.

Expressen har granskat de svenska gängen på spanska solkusten.

Den spanska solkusten är känt som ett av svenskarnas mest populära turistmål.

Här finns svenska mäklare, skolor och krogar, som ”Restaurang Plankstek” i Fuengirola, och mer än 40 000 svenskar beräknas vara helt eller delvis bofasta i området. 

Dragplåstret är turistorten Marbella, som lockar överklassen med sina vip-stränder och närliggande golfbanor. Den exklusiva marinan Puerto Banus är känd för att locka internationella celebriteter och har märkesbutiker som Louis Vuitton och Versace. 

Men lyxparadiset har också blivit ett gangsterparadis.

Ola Josefsson, på Svenska Magasinet i Fuengirola, har bott på solkusten sedan 1994.

– Här finns svenska pensionärer, golfare, barnfamiljer, rörelsehindrade, sjuka och handikappade. Vi trivs i solen. Men det gör de kriminella också och det är inte konstigt att de kommer hit också.

24 ÅR I SOLEN. Ola Josefsson, som har bott på solkusten sedan 1994, konstaterar att även kriminella trivs i värmen. Foto: Privat

Gängrelaterade morden fördubblades

En våg av gängmord har drabbat solkusten de senaste månaderna.

En färsk rapport från spanska inrikesdepartementet visar att de ofta gängrelaterade morden på den spanska sydkusten nära på fördubblades mellan 2017 och 2018, mellan januari till september.

Det har bland annat handlat om narkotikahandlare som inför ögonen på andra gäster kidnappas på en uteservering. Brutala rån och sprängattentat mot lyxvillor. En våldsspiral som kopplas till knarksmugglingen där polisen under det senaste året gjort flera rekordbeslag av narkotika. Senast hittades över sex ton kokain dolt i banankartonger i ett industriområde i Málaga.

BOMBDÅD. Förödelse efter gängrelaterad attack utanför en biltvätt i San Pedro de Alcantara i oktober. Foto: STELLA PICTURES/SOLARPIX

Och nu pekar spansk polis ut svenska gängkriminella som några av de drivande grupperna bakom våldsvågen.

13 ”maffiagrupper” uppges ligger bakom knarkhandel, penningtvätt och våldsdåd.

Bland dem den ökända ryska maffian, italienska maffian Camorran – samt en svensk gruppering med rötterna i gatugäng i södra och norra Stockholm.

Spansk och svensk polis har inlett ett nära samarbete efter ökande narkotikahandel  under de senaste månaderna. I utredningar och insatser med namn som ”Tijereta” och ”Operation Dajir” kartläggs narkotikahandlade svenskar av Nationella operativa avdelningen i Sverige och spanska Guardia Civil samt en specialenhet mot narkotika. De svenska gängkriminella, varav flera är kopplade till det gängrelaterade tortyrmordet på solkusten i augusti, uppges främst vara inriktade på den lukrativa smugglingen av kokain och hasch till Sverige. 

17 ihjälskjutna på Costa del sol

Svenskarna har varit involverade i flera våldsdåd och spanska medier rapporterar om totalt 17 ihjälskjutna i år på västra Costa del sol, varav hälften kopplas till pågående narkotikakonflikter och uppgörelser i undre världen.

Svensken Eckhardt Metzner har bott i Marbella i 36 år och är ordförande i nordiska föreningen AHN Fuengirola-Mijas. 

– Man hör om folk som blir rånade, folk pratar om det, och man måste definitivt vara mer uppmärksam numera. Det är annorlunda nu jämfört med för 10 eller 15 år sedan. Man måste ha mer uppsikt över bilen och koll på grejerna, säger han. 

HÅLLER KOLL. Eckhardt Metzner bott i Marbella i 36 år och har noterat en ökad kriminalitet på solkusten. Foto: SYDKUSTEN MEDIA

Skottlossningarna har han dock inte märkt av och han tror att de sker i isolerade miljöer.

– Jag tror att det är värre med sådant hemma i Sverige men det kommer nog att öka här också. Samtidigt finns en påtaglig skillnad här jämfört med Sverige. Den spanska polisen är mycket mer närvarande. En bekant blev rånad på ett guldhalsband. Hon skrek och då kom tre polisbilar inom några minuter och grep gärningsmannen direkt. Det skiljer sig från Sverige. 

Bakgrunden till den spanska polisens intresse för svenska gäng är det så kallade ”tortyrmordet”. Två svenskar hittades fredagen den 17 augusti torterade i Puebla Tranquila – ”den lugna staden” – i Mijas mellan Malaga och Marbella. Männen hade blivit fängslade i handbojor, skjutna och knivhuggna. En dog på platsen.

Åtta personer med kopplingar till kända gänggrupperingar i Stockholm, mellan 20 och 28 år, har i omgångar gripits mellan augusti och november misstänkta för dådet.

SNABBA CASH. Kontanter beslagtagna i utredningen kring tortyrmordet. Foto: GUARDIA CIVIL

Polisen slog till mot ”Dödspatrullen”

I den insats som kallats ”Operation Dajir”, ett samarbete mellan svensk och spansk polis, slog polisen också nyligen till mot en 21-årig ledarfigur i det kriminella nätverket ”Dödspatrullen” från Stockholm. Mannen ska, enligt Guardia Civil, ha levt på flykt i spanska Malaga sedan september 2017. Han häktades i sin frånvaro i början av 2018 för synnerligen grovt narkotikabrott, gällande hanteringen av 28,5 kilo amfetamin. När han greps i början av november stod han misstänkt för att ha planlagt ett mord i Malaga och polisen misstänker att gängkonflikter om narkotikaskulder ligger bakom.

RAZZIA. Spansk polis slår till mot den 21-årige svensken i Barcelona.

Våldsvågen har fått en polisman att, i tidningen El Espanol, kalla den spanska solkusten för ”De kriminellas Förenta Nationer”. Detta med hänvisning till de många utländska ligor som slagit rot i området.

Spaniens södra kust, med närheten till Afrika, har varit känt för sina golfbanor och stränder men brukar också räknas som narkotikans port till den europeiska marknaden.

TURISTMÅL. Strand nära lyxmarinan Puerto Banus. Många reser hit på semester, men drygt 40 000 svenskar beräknas vara helt eller delvis bofasta på spanska solkusten. Foto: MANUELGONZALEZOLAECHEAFRANCO / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

– Utan tvekan kan man säga att Marbella och dess omgivningar har den högsta koncentrationen i Spanien av kriminella gäng. Det är algerier från Marseille, bulgarer, danskar, colombianer och svenskar, säger polismannen.

Mats Björkman driver tidningen Sydkusten och är ett bekant ansikte för många i området. Han tar rapporteringen med ro och menar att svenskarna i området blivit vana vid kriminella uppgörelser. 

LUGNAR. ”Det är inte så att folk går omkring och är rädda”, säger Mats Björkman, som driver tidningen Sydkusten i Marbella. Foto: SYDKUSTEN MEDIA

– Även om det tilltagit senaste månaderna har kriminella uppgörelser funnits här länge. Många har blivit immuna. 

– Några av incidenterna har däremot skett på öppen gata, vilket gör att en del haft oturen att bevittna sådana händelser. Men det är inte så att folk går omkring och är rädda eller ändrar sina vanor.

”Avstånden krymper när det gäller narkotikahandeln”

Linda H Staaf är chef för underrättelseenheten på Nationella operativa avdelningen, Noa. Hon vill inte kommentera detaljer kring svenska gängkriminella i Spanien eftersom det pågår en förundersökning kring ”tortyrmordet”.

– Jag känner igen problematiken men kan inte säga så mycket mer eftersom det pågår en förundersökning.

Hon säger dock att allt fler svenskar blivit involverade i narkotikahandel i Spanien.

– Vi ser tydligt att avstånden krymper när det gäller narkotikahandeln i hela Europa. Nu etableras internationella kontakter även längre ner i den kriminella hierarkin och det blir fler som är inblandade.

Linda H Staaf säger också att Spanien är ett viktigt land för svenska polisen att samarbeta med kring narkotika.

– Vi samarbetar kring underrättelseinformation inom Europol med europeiska länder och då främst med länder som har hamnar. Exempelvis Spanien, Portugal och Holland.

Narkotika är också ett prioriterat område i satsningen mot kriminella gäng.

– Narkotika är en grogrund för konflikter. Satsningar mot narkotika är ett sätt att förebygga skjutningar. Men det är också ofta lättare att bevisa grova narkotikabrott än mord och mordförsök eftersom de åtalen många gånger är beroende av att vittnen talar med polisen.

 

LÄS MER: Unga svenskar luras in i en våg av droger i Barcelona