Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska frivilliga mitt i ryska attacken

31-åringen ingår i en specialstyrka i kriget mot Ryssland.
Foto: PRIVAT
Foto: @BACKANDALIVE / @BACKANDALIVE VIA REUTERS X04130

Flera svenska frivilliga ska ha befunnit sig vid den militärbas i västra Ukraina som attackerades av ryska robotar på söndagsmorgonen.

En av dem är Jesper Söder.

”Jag mår bra och mitt team mår bra”, skriver han till Expressen.

UD har inga uppgifter om döda eller skadade svenskar.

Minst 35 personer dödades och 134 skadades i en attack mot en militärbas utanför Lviv i västra Ukraina, bara två mil från gränsen till Polen.

Ryssland avfyrade omkring 30 kryssningsrobotar mot basen, säger Maksym Kozytskyj, guvernör i Lviv-provinsen, enligt internationella medier.

Militärbasen, International peacekeeping and security centre, finns med på Natos lista över träningscentra som används av militäralliansen.

Enligt Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov arbetade utländska instruktörer på området.

Svenska utrikesdepartementet har ingen information om svenskar som ska ha varit på plats eller avlidit.

– Vi har i nuläget inga sådana uppgifter, säger John Runeson, presskommunikatör på UD.

Svenska frivilliga på plats

Personal från Försvarsmakten har tidigare befunnit sig i landet, och även på militärbasen, inom ramen för utbildningsinsatsen Operation Unifier.

Ingen ska ha varit kvar där nu, enligt Försvarsmakten.

– Nej. Vi har inte haft någon personal på plats inom ramen för myndigheten, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare.

Däremot befann sig flera svenska frivilliga Ukrainaresenärer där. Svenske Jesper Söder, som tidigare stridit för kurderna mot Islamiska staten, reste förra veckan till Ukraina för att strida som frivillig.

På söndagen skriver Söder på till Expressen att han befann sig vid basen när attacken inträffade.

”Tagit med mig fyra svenskar i säkerhet”, skriver han.

”Jag och mitt team mår bra. Min prio nu är att leda ut alla i säkerhet.”

Jesper Söder: ”Totalt kaos”

I ett inlägg på Facebook på söndagen skriver Jesper Söder:

”Jag lever. Efter nattens bombningar, mot vår bas som totalförstördes. Flertalet döda och totalt kaos rådde. Mitt uppdrag var att försvara och skydda västerländska soldater på plats för att redan i dag egentligen åka till Kiev. Uppdraget inställt som ni förstår. Mitt nya uppdrag är att ta ut och hjälpa, för och främst skandinaviska medborgare till trygghet.”

Per-Daniel Tilli, som nu är hemma i Sverige igen, befann sig på basen under sin tid i Ukraina. Under dagen har han tänkt på en annan svensk, som han hjälpte att åka ner.

– Jag har varit jätteorolig. Han och jag åkte ner tillsammans. Innan jag fick höra att han är vid liv ... jag har varit i upplösningstillstånd. Det var mig han vände sig till, säger Per-Daniel Tilli.

Han har tagit del av bilder från den sönderbombade basen. Bland annat har han sett hur huset han själv bodde i har förstörts.

– Det känns overkligt att sitta hemma nu och se sitt rum urblåst.

Daniel Olin, journalist på Finlands public service-bolag Yle, och för närvarande stationerad i Lviv, skriver på Twitter att internationella legionen bekräftar för Yle ”att inga av legionens utländska krigare skadades i attacken”.

Ryssland: Slog ut 180 utländska soldater

Det ryska försvarsdepartementet uppger att utländska frivilliga dödats i attacker mot Ukraina.

Enligt det ryska uttalandet attackerades två olika mål: en träningsplats för ”utländska legosoldater˝ och en lagerlokal för vapen som skickats till Ukraina från utlandet.

Attacken ska ha slagit ut upp till 180 utländska soldater och förstört en stor mängd vapen, skriver det ryska försvarsdepartementet.

”Utplåningen av utländska legosoldater som anländer till Ukraina kommer att fortsätta”, står det i den ryska kommunikén.

https://twitter.com/DanielOlin/status/1502998367760261121

Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.


Tidigare presidenten: Det är Putins tre misstag

Ukrainas förre president Petro Porosjenko: Det är Putins tre misstag.

Europas protester mot Putin: ”Sätt detta i halsen”

I Berlin pågick protester under söndagen där en stor kortege med en avbildning av Putin stod i centrum.

Ukrainas rop på hjälp: Fiktiv film på bombattacker över Paris

Med en fiktiv film som visar bomber falla över Paris vill den ukrainska regeringen påminna världen om att det som nu händer faktiskt kan hända alla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.