Frida Willander jobbar som au-pair i Washington och är mitt i stormen Jonas.Frida Willander jobbar som au-pair i Washington och är mitt i stormen Jonas.
Frida Willander jobbar som au-pair i Washington och är mitt i stormen Jonas.
Hittills har stormen dödat flera personer. Foto: Jim Lo Scalzo / Epa / TtHittills har stormen dödat flera personer. Foto: Jim Lo Scalzo / Epa / Tt
Hittills har stormen dödat flera personer. Foto: Jim Lo Scalzo / Epa / Tt
Snö i Washington. Foto: Michael Reynolds / Epa / TtSnö i Washington. Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt
Snö i Washington. Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt

Svenska Frida mitt i stormen i Washington

Publicerad

Flera svenskar befinner sig mitt i stormen Jonas.

En av dem är Michelle Wegert som sitter fast JFK:s flygplats i New York.

– Det är kaotiskt, vi är många som väntar och ingen vet vad vi ska göra, säger hon.

Michelle Wegert var på väg från Köpenhamn till Costa Rica och mellanlandade i New York. Nu sitter hon fast där.

Stormen har gjort så att tusentals flygningar ställts in. Bland annat Michelle Wegerts till Costa Rica.

Planen var att hon skulle bli kvar där i 13 timmar, men nu vet hon inte när hon kan åka igen.

– Vi vet i princip ingenting, resbolaget vet inte heller något mer än att vi i alla fall kommer att få vänta minst ett dygn till, säger hon.

Har ni fått logi för natten?

– Nej, vi har inte fått någonting, om vi vill ha någonting får vi betala för det själva.

Hur är stämningen på flygplatsen?

– Den är kaotisk, vi är många som väntar och ingen vet vad man ska göra. De har inte gått ut med någon information så det är bara att avvakta, säger Michelle Wegert.

Matbutiken var utrensad

Även i Washington DC finns det svenskar som drabbats av stormen.

Frida Willander jobbar som aupair hos en familj i staden. När Expressen når henne är läget fortfarande ganska lugnt, men ovädret väntas bli värre.

Hon berättar att värdfamiljen hon bor oss har förberett sig genom att storhandla. Det behövs eftersom de inte kommer att kunna lämna hemmet under stormen.

– Vi kan inte komma någonstans då vägarna inte plogas som de gör hemma i Sverige, så hela familjen får vara hemma hela helgen, säger hon.

Själv känner hon sig ganska lugn, men hon märker att folk är oroliga.

– Än så länge är det ganska lugnt. Vi har ungefär två och en halv decimeter snö nu, men det värsta ska ju komma i natt. I och med att det inte har varit någon storm än så är det svårt att se allvaret i det hela, men det har ju ändå nått ut över hela världen. Här är det på tv och i tidningar hela tiden, säger hon.

"Detta är ju katastrof"

För amerikanerna runt omkring henne är det nog värre menar Frida Willander.

– Detta är ju katastrof för dem och inget som händer speciellt ofta, så det är allt de pratar om just nu, säger hon.

Frida Willander berättar att hon var ute för att handla igår men att det inte fanns något att köpa. Affären var tom eftersom folk hade köpt upp alla varor för att förbereda sig för stormen.

– Det var ju helt utplockat och det fanns ingenting kvar. Köerna var jättelånga och det var allmänt kaos, säger hon.

Hur känns det som svensk att vara där nu?

– Hade detta vädret varit hemma hände det inte alls varit så stor grej. Men det är väldigt intressant att se hur folk reagerar på detta, och att man kan säga att detta har vi nästan varje år i Sverige, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag