Skylten med texten "Welcome to Sweden. This way if you are gay" sänks ner i Östersjön. Foto: BsmartSkylten med texten "Welcome to Sweden. This way if you are gay" sänks ner i Östersjön. Foto: Bsmart
Skylten med texten "Welcome to Sweden. This way if you are gay" sänks ner i Östersjön. Foto: Bsmart
Skylten är en blinkning till Ryssland. Foto: BsmartSkylten är en blinkning till Ryssland. Foto: Bsmart
Skylten är en blinkning till Ryssland.  Foto: Bsmart
Texten skickas också ut på morse, i fall det skulle vara algblomning, säger Anna Ek på Svenska freds.Texten skickas också ut på morse, i fall det skulle vara algblomning, säger Anna Ek på Svenska freds.
Texten skickas också ut på morse, i fall det skulle vara algblomning, säger Anna Ek på Svenska freds.
Den gjordes i kölvattnet av ubåtsjakten i Stockholm. Foto: BsmartDen gjordes i kölvattnet av ubåtsjakten i Stockholm. Foto: Bsmart
Den gjordes i kölvattnet av ubåtsjakten i Stockholm. Foto: Bsmart

Svenska freds fräcka blinkning till Ryssland

Publicerad

Här är Svenska freds blinkning till Putin för att stärka HBTQ-personers rättigheter.

En nedsänkt skylt i Östersjön med texten:

"Welcome to Sweden. This way if you are gay."

Kampanjen skiljer sig åt från Svenska freds tidigare. Den har gjorts med lika delar glimten i ögat som med stort allvar.

– Den gjordes också i kölvattnet av ubåtsjakten i skärgården som ledde till flera extra miljarder till försvaret. Då vill vi väcka frågan om det verkligen är de rätta fredsbyggande åtgärder. Kommer det skapa en bättre värld åt oss, vi tror inte det, säger ordförande i Svenska freds, Anna Ek i "Nyhetsmorgon" i TV4.

Kampanjen är ett försök att få folk att tänka till, och ett sätt att stödja HBTQ-personers rättigheter.

– Självklart är det en blinkning mot homofoba Ryssland och Putin. Men rättigheterna ifrågasätts även här i Sverige, säger Anna Ek.

Skylten är i neon, med en stereotyp bild av en gay-matros, med texten: "This way if you are gay. Welcome to Sweden. Gay since 1944."

Texten skickas också ut på morse, i fall det skulle vara algblomning, säger Anna Ek.

– Kampanjen vill påminna om den gamla devisen "Make love not war." Det är ett slag för att stå upp för kärleken och freden, säger Anna Ek i "Nyhetsmorgon."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag