Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska Försvarsmakten avbryter efter krisen i Irak

Kristina Swaan, informatör på Försvarsmakten: ”Säkerheten för personalen viktigast”
Foto: FÖRSVARSMAKTEN

Svenska Försvarsmakten har 70 soldater på plats i Irak, där säkerhetsläget trappats upp efter att USA dödat iranske generalen Qasem Soleimani i ett flyganfall.

Nu väljer Försvarsmakten att pausa verksamheten i området. 

– Säkerheten för vår personal är viktigast, säger Kristina Swaan, informatör på Försvarsmakten. 

Nato meddelar att man avbryter sina träningsoperationer i området. 

Läget i Irak och Iran har blivit kritiskt de senaste dagarna. 27 december dödades en amerikan och fyra skadades i en attack vid en irakisk militärbas nära Kirkuk. Natten till 3 januari, svensk tid, meddelade Pentagon att man har dödat Qasem Soleimani, ledaren för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, i en raketattack mot Bagdads flygplats. 

Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei och flera av hans medarbetare svarade med att hävda att man kommer att utkräva hämnd för Soleimanis död. 

Försvarsmakten pausar i Irak

Nu har den svenska Försvarsmakten valt att pausa sin verksamhet i området. 

– Vi följer händelseutvecklingen extremt noga. Vi anpassar den efter rådande läge. Det är väldigt spänt där nu, säger Kristina Swaan, informatör på Försvarsmakten.

– Det är alltid en ökad risk när man deltar i en insats, vår personal är väldigt välutbildad. Men i nuläget har vi pausat verksamheten för att säkerheten för vår personal är viktigast.

– Vad det betyder på detalj kan jag inte gå in på.

Men det betyder inte att man skickar hem personalen från Irak? 

– Just nu är det så. 

Sverige har 70 soldater och officerare på en USA-bas tre mil norr om Bagdad, rapporterar DN. De kommer från arméns jägarbataljon i Arvidsjaur och ska agera rådgivare åt de irakiska försvarsstyrkorna, som en del av den USA-ledda koalitionen som bekämpar terrororganisationen IS. 

– Vi har en dialog med departementet. Vi måste se vad som händer. Vi kan inte gå in på detaljer av säkerhetsskäl vad det innebär, men vi har pausat och tar det timme för timme. 

Kan det bli så att man skickar hem personalen framöver?

– Det kan jag faktiskt inte svara på i nuläget. 

Det internationella säkerhetsorganet Nato har valt att avbryta sina pågående träningsoperationer i Irak, rapporterar nyhetsbyrån AFP. 

”Bör vara försiktiga”

Sveriges utrikesminister Ann Linde uppmanade i går alla svenskar i området att vidta försiktighetsåtgärder. 

– De senaste dagarnas händelser – inklusive de våldsamma demonstrationerna vid den amerikanska ambassaden och nattens attack i Bagdad – utgör en allvarlig upptrappning av läget i Irak och i Mellanöstern som helhet, sa Linde då. 

– Svenskar som befinner sig där bör vara försiktiga, undvika folksamlingar och demonstrationer och hålla sig uppdaterad via medier och ambassadens reseinformation. 

TV: Här attackerar USA konvojen

Iran har utlovat en ”kraftfull hämnd” efter toppgeneralen Qasem Soleimanis död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.