Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska föräldrar hyllar Pokémon Go

<p>Michaela Leo är tacksam över den inverkans om spelet har haft på hennes snart åttaårige son. "Just nu känner jag mig liksom nyfrälst som förälder", säger hon.<br></p>Foto: Henrik Perälä
<p>"Jag har tjatat för att få honom att gå utanför dörren och nu bara far han i väg", säger Caroline Lagneteg om sonen – som hon kämpat i åratal med att aktivera utomhus.<br></p>Foto: Privat
<p>Anki Berg, 45, bor i Umeå och är både förvånad och tacksam över spelets inverkan på 16-årige sonen. <br></p>Foto: Privat
<p>"Hon kan tycka att det är roligt att gå ut på ett annat sätt nu. Det har blivit mer av en upplevelse. Det har väckt hennes fantasi", säger Clara Edvardsson om sin sexåriga dotter.<br></p>Foto: Privat

Föräldrar klagar på att barn och ungdomar inte aktiverar och rör på sig utomhus.

Men det har förändrats på bara ett par veckor i och med spelet Pokémon Go som kräver att man vistas utomhus.

Och svenskar föräldrar hyllar nu succéspelet.

– Det är underbart. Han tar sig liksom ut! säger Caroline Lagneteg om sin annars stillasittande son.

Mobilspelet Pokémon Go har spridit sig över hela världen de senaste veckorna.

Miljontals barn, ungdomar och även vuxna jagar just nu, med hjälp av telefonens kamera och GPS-funktion, Pokémonmonster i sin omgivning.

I sociala medier vittnar svenskar om hur människor trängs på såväl gator och torg som i skogspartier och på landsbygden för att hitta de olika figurerna – alla med mobilen i högsta hugg.

Några som är glada över spelets ankomst tycks vara svenska föräldrar.

Anledningen?

Aldrig tidigare har det varit så lätt att få barn och ungdomar att vistas utomhus.

Jakten på Pokémon-monster pågår över hela Sverige just nu.Foto: (C) Pelle T Nilsson

"Han har gått, gått och gått"

Caroline Lagneteg, 43, från Mjölby berättar om en mångårig kamp för att få hennes 17-årige son att ta sig utanför huset.

– Min son har varit en "hemmasittare" som inte har varit i skolan sedan sjuan. Han sitter hemma vid sin dator och spelar datorspel och sedan så kom... Pokémon, säger hon, och forsätter:

– Han spelade från första dagen då spelet släpptes i USA och har varit ute och gått, gått och gått, och ibland haft sin skateboard. Han har varit runt överallt. Han har hittat statyer och varit på platser som han aldrig har varit på förut.

Mamma Caroline är mer än nöjd med spelets inverkan på hennes son.Foto: Privat

Hur känns det som förälder? Många föräldrar säger att de nästan hade gett upp tanken på att barnen ska ta sig ut på det här viset.

– Det är underbart. Han tar sig liksom ut! Det är helt fantastiskt. Jag har tjatat för att få honom att gå utanför dörren och nu bara far han i väg. "Jag ska i väg och leta Pokémonbollar, hej då!" säger Caroline Lagneteg.

 

LÄS MER: Så tjänar du pengar på Pokémon Go

"Han vill inte gå hem"

För 35-åriga Michaela Leo från Norrköping kom det nya mobilspelet som en skänk från ovan.

Hennes son fyller 8 år i höst och har nyligen fått en autismdiagnos.

Michaela Leo berättar att det ofta krävs många och långa förberedelser för att sonen ska kunna vistas utomhus i vanliga fall.

– Han avskyr förändringar, behöver förberedas på allt och hatar att vara utomhus eftersom solen är för varm och ljus, regnet är för blött, och i mulet väder finns det risk för mygg och så vidare, säger hon.

Men när Pokémon Go lanserades hände något.

– När jag kunde ladda ner spelet var vi utanför dörren inom fem minuter. Normalt sett tar det minst en timme av förberedelser och förklaringar för att kunna gå ut. Väl ute insåg han att vi kunde snubbla över Pokémons överallt, säger Michaela Leo, och fortsätter:

– Vi kunde gå till parken tillsammans, något han annars avskyr, men då kunde han fokusera på spelets spänning i stället för att tvångsmässigt och högljutt kommentera alla runtomkring. Han ville inte gå hem förrän batteriet i telefonen dog!

Mer skärmtid vid telefonen – men åtminstone utomhus. Och genom motion. Foto: Gustav Sjöholm / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Gör skolan till en Pokémonfri zon

Hoppas kunna spela tillsammans

Plötsligt blev problemet det omvända:

Sonen ville inte gå hem.

Och mamma Michaela Leo jublar.

– Just nu känner jag mig liksom nyfrälst som förälder. Jag säger inte att Pikachu är Jesus, jag säger bara att omväxlingen i att säga ”fast nu måste vi gå hem och vara inne en stund!”, efter att ha varit mer eller mindre instängda i en varm lägenhet i stan hela sommaren, är snudd på religiös.

Framöver hoppas Michaela Leo få tag i en till smartphone så att de kan ge sig ut och spela tillsammans.

– Mitt enda förbehåll när det gäller spelet är nämligen att han inte klarar av att vara ute och leka själv, som en åttaåring annars ska kunna, eftersom han inte har sinne för vare sig tid eller plats, säger hon.

 

I faktarutorna nedan berättar fler föräldrar om spelets effekter på söner och döttrar.

 

LÄS MER: 8 saker du måste veta om sommarens stora snackis Pokémon Go

Inte ens mutor hade fått ut sonen

Anki Berg, 45, bor i Umeå och är både förvånad och tacksam över spelets inverkan på hennes 16-årige son.

Hon berättar att sonen ibland måste gå fem kilometer för att samla på sig en slags trofé i spelet – något som är lättare sagt än gjort.

– Det hade inte hänt för två veckor sedan, om jag så skulle ha erbjudit honom 5 000 kronor, säger hon.

Anki Berg säger att det stundtals har varit frustrerande att se hur dagens ungdomar inte rör sig utomhus på ett lika naturligt sätt som när hon själv var ung.

– Han spelar mycket datorspel övrig tid, inomhus. Jag har både retat och stört mig, och tankarna har snurrat, när jag har försökt att förstå mig på hur ungdomskulturen ser ut i dag jämfört med när man själv var ung. Hur umgås man i dag? Jag har försökt att förstå och lära mig och det har varit ganska jobbigt stundtals, kan jag säga, säger hon.

Med tiden har Anki Berg märkt att mycket kretsar kring kommunikation via program som Skype. Och framför skärmen. Men sedan Pokémon Go lanserades ser det annorlunda ut, och det handlar inte bara om att sonen oftare går utomhus på eget initiativ.

Som när Anki och sonen åkte till mataffären nyligen.

– ”Ska du med in på affären?” frågade jag. ”Nej, jag måste gå åt det här hållet!” och så gav han sig i väg för det var något ytterligare som han skulle hitta, säger hon och skrattar.

En del föräldrar som jag har pratat med beskriver det som en skänk från ovan.

– Ja, faktiskt, säger Anki Berg.

Förbättrad koncentration för dottern

Clara Edvardsson, 25, från Hallsberg har inte haft lika svåra problem med stillasittande barn.

Men hon märker en skillnad i beteendet hos hennes sexåriga dotter som nu vill gå ut ännu oftare.

– Ja, innan han har hon mest velat sitta med sin surfplatta men nu vill hon gå ut och spela Pokémon och det passar perfekt då vi också har en tvååring som vill ut och gunga, säger Clara Edvardsson, och fortsätter:

– Hon kan tycka att det är roligt att gå ut på ett annat sätt nu. Det har blivit mer av en upplevelse. Det har väckt hennes fantasi.

I och med Pokémon vill Clara Edvardssons sexåriga dotter inte bara gå ut oftare – hon har även fått lättare för att fokusera och koncentrera sig. Något som tidigare har varit en kamp.

– Hon har jättesvårt för att fokusera på en sak åt gången men när hon spelar Pokémon kan hon hålla fokus och faktiskt vara inne i det. Hon tröttnar inte på två minuter, utan hon tycker att det är roligt att göra något under en längre tid.

Clara Edvardsson har själv testat Pokémon och på så vis kommit i kontakt med andra personer som spelar.

– Jag ser själv att det är mycket unga barn, och tonåringar, som spelar. Om jag frågar vad de gjorde innan så säger de att "vi spelade mycket datorspel och satt hemma." Men nu sitter de ute och spelar och umgås i stället. Det är väldigt socialt.