Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska folkets krav: Begrav blockgränserna

Stefan Löfven (S).Foto: YLWA YNGVESSON
Foto: OLLE SPORRONG
Annie Lööf (C).Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annie Lööf (C).Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: OLLE SPORRONG
Utrikesminister Margot Wallström (S).Foto: OLLE SPORRONG
1 / 7

Stefan Löfven vill begrava blockpolitiken och bilda regering med Centerpartiet och Liberalerna – trots att han fått nobben av Annie Lööf och Jan Björklund.
Nu får han dock stöd av en ny opinionsundersökning från TV4.
Hela 51 procent är positiva till att Stefan Löfven nu leder en regering med en eller flera partier från Alliansen. 

Stefan Löfven har flera gånger sträckt ut handen till Annie Lööf och Jan Björklund i förhoppningen att det ska gå att bilda en regering över blockgränserna. Båda partiledarna har dock svarat att deras förstaval som ny statsminister är Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och en regering med Alliansen. Nu visar en Kantar Sifo undersökning, beställd av TV4, att Stefan Löfven får stöd för sina försök till blocköverskridande samarbeten. 

1011 svenskar har tillfrågats om dagens blockpolitik och på frågan: "Ska man bryta upp eller fortsätta med dagens blockpolitik?" svarar hela 64 procent att man ska bryta upp den. Bara 19 procent vill fortsätta med den. Hela 66 procent tycker dessutom att dagens blockpolitik är ganska dålig eller mycket dålig. Endast tre procent tycker att dagens blockpolitik är mycket bra. 

Vill se Stefan Löfven som statsminister

Inget av blocken har egen majoritet efter söndagens val. Om det blir en blocköverskridande regering vill majoriteten av de tillfrågade i Kantar Sifos undersökning se Stefan Löfven som statsminister. Här har 645 svenskar svarat på frågan: "Om du vill att den ska bryta upp, hur?". 

51 procent föredrar en regering ledd av Socialdemokraterna som bildas tillsammans med några partier inom Alliansen, trots att bara 28,4 procent röstade på Socialdemokraterna i söndagens val.  Bara 22 procent vill se en regering ledd av Alliansen som bildas tillsammans med något parti från det rödgröna blocket. Enligt undersökningen föredrar dessutom endast två procent färre, 20 procent, att SD och att några Allianspartier bildar en regering. 

LÄS MER: Ulf Kristerssons plan b: Offra Lööf och Björklund 

Socialdemokraterna det stora problemet

Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare i Socialdemokraterna och i dag kommunalråd i Norrköping, har erfarenhet av att söka blocköverskridanden samarbeten. Han tror att det kommer bli tufft för Stefan Löfven att hitta en regeringspartner i Alliansen efter en valkampanj med högt tonläge.

– Jag tror att det blir väldigt svårt, säger han till Sveriges Radio. Man kan göra upp med regeringen i den meningen att man kan hitta frågor som man kommer stödja och därför släppa fram en regering, men jag har jättesvårt att se att man kan gå direkt från det väldigt hårda retoriska klimatet och hårda låsningarna till ett samregerande trots att all matematik och all logik säger att ska vi kunna regera landet så behövs blocköverskridande lösningar.

Maud OIofsson, tidigare partiledare i Centerpartiet, tror också att det blir svårt med en blocköverskridande regering, men menar att Socialdemokraterna själva är ett större problem än den tuffa valrörelsen. 


– Däremot finns det en del som är mer betydelsefullt och det är Socialdemokraternas oförmåga att samarbeta över blockgränsen i opposition, säger Maud Olofsson. 

Den tidigare näringsministern pekar på när Alliansen 2009 förberedde en överenskommelse för energipolitiken för att Socialdemokraterna skulle kunna stödja den. Ändå fick de kalla handen från partiet. 

– Det fanns en vilja hos Socialdemokraterna att samarbeta men man avstod av taktiska skäl, säger hon till Sveriges Radio.
– Sedan när man hamnar i regeringsställning så tar man samma energiuppgörelse som vi hade och lägger den till grund för en ny uppgörelse, säger hon.

LÄS MER: Göran Persson: Ulf Kristersson blir ny statsminister 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.