Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska folket: Ta över i år Victoria

Populär. Kronprinsessan Victorias stöd för att ta över som regent växer enligt Expressen/Demoskops nya mätning. "Den är en återspegling av hur otroligt populär kronprinsessan är som kunglig person", säger Anders Lindholm på Demoskop.. Foto: Patrik Österberg

Svenska folket vill att kungen redan i år lämnar över tronen till dottern Victoria.

Ny mätning från Expressen/Demoskop visar att närmare hälften av landets befolkning vill se att det blir ett skifte i kungahuset. På tre år har stödet för kronprinsessan ökat med tio procent.

- Det är en långsiktig sjunkande trend för kungen, säger Lennart Nilsson, docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet.

Demoskop

Kung Carl Gustaf fyller 68 år dem 30 april. Anser du att han bör pensionera sig, det vill säga avsäga sig tronen och överlåta den till Victoria? Samma fråga 2011 inom parentes. 

  • Ja        48 procent
  • Nej      47 procent
  • Ej svar  5 procent

 

Period: 24-27 januari.
Metod: Telefonintervju.
Antal tillfrågade: 1 011 personer över 18 år, vägt på kön, ålder och parti.
Beställare/Mätinstitut: Expressen/Demoskop.

Kungens popularitet har gått ner de senaste åren.

Ny mätning av Expressen/Demoskop avslöjar att allt fler svenskar nu vill att kungen stiger åt sidan och lämnar över tronen till kronprinsessan Victoria.

På frågan: "Kung Carl Gustaf fyller 68 år den 30 april. Anser du att han då bör pensionera sig, det vill säga, avsäga sig tronen och överlåta den till Victoria?" är det 48 procent av de tillfrågade som svarar "ja".

"Det är naturligt"

Det är i princip hälften av landets befolkning och kan jämföras med den mätning som Expressen/Demoskop gjorde 2011. Trots att det var kort efter skandalen kring boken om kungen "Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken" var det fler än i dag som tyckte att kungen skulle sitta kvar på tronen.

2011 svarade 60 procent, sex av tio svenskar, att de helst såg att kungen satt kvar på tronen. Det var då bara 38 procent av de tillfrågade som tyckte att kungen skulle kliva åt sidan och lämna över tronen till kronprinsessan Victoria. I dag, tre år senare, är det ytterligare 10 procent som tycker att kungen borde abdikera.

- Han har blivit äldre och någon gång ska man sluta på sitt arbete. Det är inte onaturligt att folk tycker så här. Naturligt att siffrorna ökar desto äldre kungen blir, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.

- Sedan är mätningen också en återspegling av hur otroligt populär kronprinsessan Victoria är som kunglig person.

Sören Holmberg, professor och statsvetare, tar dock den nya mätningen med ro och menar att det inte behöver vara negativt förknippat med de högre siffrorna över hur många som vill se kungen abdikera.

- Det har gått tre år sedan mätningen och kungen har blivit tre år äldre. Det kan faktiskt vara så enkelt att han har blivit äldre och folk tycker det bara är naturligt att han skulle gå i pension. Få chansen att njuta och lämna över till Victoria.

- Sedan är det ingen hemlighet att kungahuset och kungen har tappat i förtroende. Jag har dock svårt att se att kungen skulle abdikera. Den traditionen finns inte inom familjen Bernadotte.

"Hon har ett starkt stöd"

Lennart Nilsson, docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, menar att boken "Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken" var det som definitivt sänkte förtroendet för kungen. Att han fortfarande fyra år efter boken kom ut inte har hämtat sig:

- Kungen vände blad, men det gjorde inte svenskarna. Kronprinsessan har ett starkt stöd och utan henne hade antagligen siffrorna för kungahuset sett helt annorlunda ut.

Lennart Nilsson arbetar för Som-institutet och de lämnar varje år mätningar på hur svenska folket uppfattar samhället - kungahuset är en av de delarna:

- Det går att se att det med några få undantag har varit sjunkande siffror för kungen. Efter sitt tal vid tsunamin ökade dock hans popularitet,

2013 var ett unikt år i de europeiska kungahusen. I två av kungahusen, det holländska och det belgiska, valde sittande regent att abdikera och lämna över till den yngre generationen.

Drottning Beatrix av Holland lämnade över till sonen Willem-Alexander. Han och hustrun Máxima är numera kung och drottning av Holland. I Belgien valde kung Albert II att lämna över till sonen Philippe.

- Det är självklart att även detta har påverkat siffrorna för kungen. Folk läser om andra kungligheter som lämnar över, menar docent Lennart Nilsson.

- Det som har skett i Holland har naturligtvis skapat en normalisering, säger Anders Lindholm på Demoskop.

- Den största skillnaden vi har märkt sedan Willem-Alexander blev kung är att det inte längre är lika konservativt. Det märks att det är en yngre generation och befolkningen älskar det här tronskiftet, berättar Albert Nieboer, som följer de holländska kungligheterna över hela världen.

Ny generation tar vid

200 dagar om året reser han över hela världen för att som fotograf bevaka Europas kungligheter och i synnerhet holländska kungahuset.

- Folkets kärlek till tidigare drottningen Beatrix har dock inte blivit mindre för att hon slutade, tvärtom. Hennes beslut visade på att hon ville lämna över till den yngre generation.

Kung Philippe av Belgien är nu på officiellt besök i Paris. Albert Nieboer är med på resan:

- Sedan Philippe blev kung har han ett annat självförtroende. Tidigare gick han i sin fars skugga. Nu står han på egna ben och även han har fått en annan kärlek av folket sedan han blev regent.

Hovets biträdande informationschef Annika Sönnerberg säger till Expressen:

- Vi har inga kommentarer till undersökningen.