Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska folket: Ta emot flyktingar från Ukraina

Flera familjemedlemmar befinner sig i Kiev: ”Fruktansvärt tufft just nu”.
81 procent anser att Sverige i viss till mycket stor utsträckning bör ta emot flyktingar från det krigshärjade Ukraina, enligt en ny mätning från Expressen/Sifo.
Foto: ANNA SZILAGYI / AP TT NYHETSBYRÅN

Folkets vilja är tydlig:

Åtta av tio svenskar anser att Sverige bör ta emot flyktingar från det krigshärjade Ukraina, enligt en ny mätning från Expressen/Sifo.

Över en tredjedel anser att detta bör göras ”i mycket stor utsträckning”.

– Det är en omedelbar stor kris i Europa och det finns en väldigt stor sympati med Ukraina, säger Toivo Sjörén, Sifos opinionschef.

Sverige ska inte vara ett stort mottagarland av ukrainska flyktingar. 

Det enligt statsminister Magdalena Andersson (S) och regeringen som menar att alla EU-länder måste ta sitt ansvar. Sveriges flyktingmottagande vid flyktingskrisen 2015, där Sverige tog emot en stor andel flyktingar, ska inte upprepas.

– Jag delar den uppfattningen att alla EU-länder måste ta sitt ansvar. Det inbegriper naturligtvis att Sverige ska ta sitt ansvar, sa migrationsminister Anders Ygeman (S) nyligen till Expressen.

Men nu visar en ny mätning från Expressen/Sifo att många svenskar anser att Sverige i stor utsträckning ska ta emot ukrainska medborgare som flyr kriget i hemlandet.

”En positiv inställning”

Hela 81 procent, eller fyra av fem, av svarande i Expressen/Sifos undersökning anser att Sverige bör ta emot flyktingar i någon utsträckning.

Trettiofem procent anser dessutom att Sverige bör ta emot ukrainska flyktingar i ”mycket stor utsträckning”.

– Det finns ens positiv inställning till ukrainska invånare på flykt i det här läget, säger Toivo Sjörén, Sifos opinionschef, och fortsätter:

– Det normala i de flesta flyktingundersökningar är att man tar emot för många flyktingar. Det här bryter mot de vanliga flyktingfrågorna.

Han tror att närheten till Ukraina och att ett faktiskt krig utbrutit i Europa bidrar.

– Det är en omedelbar stor kris i Europa och det finns en väldigt stor sympati med Ukraina.

Kvinnor mer positiva

Mätningen visar att kvinnor i större utsträckning än män är positiva till att ta emot flyktingar från Ukraina. Den visar också att yngre människor, i åldersspannet 18-29 år, är betydligt mer positiva till att ta emot ukrainska flyktingar än de äldre åldersgrupperna.

Deltagarna har fått ange sitt partival och då är det de som angett Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet (62, 65 och 61 %) som i mycket stort utsträckning är positiva medan de som angett Sverigedemokraterna och Moderaterna (21 och 23 %) är minst positiva.


Mätningen

I vilken utsträckning tycker du att Sverige ska ta emot ukrainska invånare på flykt från stridigheterna i Ukraina?


1. 6 % (Mycket liten/ingen utsträckning alls)

2. 10 %

3. 23 %

4. 23 %

5. 35 % (Mycket stor utsträckning}

Tveksam/vet ej: 3 %


Antal intervjuer: 1053

Män: 555

Kvinnor: 498


Källa: Sifo

En nyhetssammanfattning av händelseutvecklingen i Ukraina med Filippa Fernqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.