Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska folket sågar Stig Engström som mördaren

Enligt en ny undersökning är det långt från alla svenskar som är övertygade om att det var Stig Engström som mördade statsminister Olof Palme.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Stig Engström är på sannolika skäl misstänkt för mordet på statsminister Olof Palme 1986, utredningen läggs ned eftersom han är död sedan 20 år.
Foto: SVT

Palmegruppen pekar ut Stig Engström som på sannolika skäl misstänkt för mordet på statsminister Olof Palme 1986. 

Bara två av tio svenskar delar deras bedömning, enligt en undersökning från SVD/Sifo. 

– Jag har länge tänkt att utifrån det som var känt om Stig Engström hade jag väldigt svårt att tro att han skulle vara gärningsman, säger Gunnar Wall, författare som specialiserat sig på mordet, till SvD

Under onsdagen gjorde Palmegruppen bokslut över det öppna sår som varat i 34 år – mordet på statsminister Olof Palme på Sveavägen 1986. 

Krister Petersson om Engström: ”Kommer inte runt honom”

Grafikern Stig Engström bedömdes vara misstänkt på sannolika skäl. 

– Vi kommer inte runt honom, sa förundersökningsledaren, åklagare Krister Petersson. 

Därmed avslutades även förundersökningen eftersom Engström är död sedan 20 år. 

Flera experter, bland andra Leif GW Persson, har sågat utredningsgruppens slutsatser och nu verkar det som även allmänheten har svårt att acceptera Stig Engström som statsministermördare. 

Svenska Dagbladet, SvD, har låtit Sifo genomsöka en webbundersökning bland 1 102 slumpvis utvalda personer mellan 16 och 79 år under torsdagen och fredagen efter pressträffen. 

Många är tveksamma och svarar att de inte vet

Undersökningen visar att endast två personer av tio är övertygade om att Stig Engström är mördaren efter Palmegruppens utpekande. 

Lika många säger nej till Stig Engström som gärningsman – medan 62 procent av de tillfrågade är tveksamma eller svarar att de inte vet. 

Författaren Thomas Pettersson var först med att lansera Stig Engström som den troligaste gärningsmannen i boken ”Den osannolike mördaren”. 

– Jag tycker att det här är ett rimligt resultat. Många är tveksamma, för man känner nog att man hade behövt veta mer. Det är en sund reaktion, säger han till SvD

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.