Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska FN-styrkan räddade liv efter attack

Svenskar på plats. Svenska soldater utbildar soldater i Mali. BIlden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Försvarsmakten
Svensk postering i Mali. Foto: Martin Von Krogh/Expressen

Plötsligt anföll några män i Mali en konvoj med FN-soldater – bara några mil från den plats där svenska FN-soldater är baserade.

Svenskarna ryckte ut och hjälpte sedan till att rädda livet på sex av de skadade FN-soldaterna.

– Vår sjukvårdspersonal tog sex av dem till ett sjukhus, säger Richard Kjaergaard, på den svenska FN-syrkan i Mali

250 svenska soldater i Mali

X FN har en 11 500 personer stark fredsbevarande styrka i Mali. Av dessa är ungefär 250 svenskar.

X Sedan FN-styrkan kom på plats 2013 har cirka 40 soldater från olika länder fått sätta livet till. Det gör Mali till den farligaste platsen i världen för FN-personal.

X Svenska FN-soldater var så sent som i april inblandade i direkt strid i Mali. Två män dök upp och började skjuta mot svenskarna, som dock besvarade elden. Ingen svensk kom till skada den gången.

Kolonnen med FN-fordon som anfölls i norra Mali framfördes i huvudsak av FN-soldater hemmahörande i grannlandet Burkina Faso.

I attacken dödades sex av dem och sex skadades, varav flera svårt.

Eftersom svenska FN-soldater är baserade i närheten, fick de uppdrag från FN:s lokala befälhavare att skicka trupp för att komma till deras undsättning.

– Vi fick ett larm och vår sjukvårdsenhet utgick. Läkare och sjuksköterska flögs till platsen med helikopter. Dessutom utgick en undsättningsstyrka landvägen, säger Richard Kjaergaard.

När svenskarna kom fram var attacken över. Istället kunde det svenska sjukvårdsteamet koncentrera sig på att rädda de skadade.

Förde skadad till FN-bas

Alla de sex skadade fördes ombord helikoptern och satte kurs mot den svenska sjukvårdsenheten på basen Camp Nobel för intensivvård. I luften blev den dock omdirigerad och fördes till en större FN-bas i närheten med bättre sjukvårdsmöjligheter.

– Vi förberedde oss på att ta emot den skadade, men han kom aldrig hit till oss, säger Richard Kjaergaard.

En av de skadade avled under transporten.

Händelsen med överfallet på FN-konvojen påverkar inte de svenska FN-soldaternas beredskap.

– Det här påverkar inte våra dagliga rutiner. Vi har redan en hög beredskap i det här området, säger Richard Kjaergaard.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!