Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska flygvapnet följde efter ryska plan

Ett ryskt bombplan, Tu22. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Försvarsmakten
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till Expressen att de ryska planen vid Gotland "bekräftar det tidigare konstaterade alltmer omfattande och vissa stycken provocerande ryska övningsmönstret". Foto: Sven Lindwall

Två svenska Jas Gripen kommenderades ut i luften för att övervaka en rysk flygning på lördagsförmiddagen.

Det var när två ryska TU-22 rörde sig i södra Östersjön och öster om Gotland som de svenska planen gick upp i luften.

"Svensk incidentrote har i dag på förmiddagen den 4 juli följt och identifierat en rysk flygning med 2 st ryska TU-22 över södra Östersjön och öster om Gotland. Även andra nationers flygvapen följde flygningen som ägde rum över internationellt luftrum, ingen kränkning har skett." skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Försvarsmakten vill inte lämna några klockslag då Jas-planen lyfte, och utöver informationen som ges i pressmeddelandet så håller man sig fåordig vid 13-tiden på lördagen.

– Vi kommenterar aldrig vår beredskap eller incidenter. Men det är inte ovanligt att vi går upp och tittar när andra länder gör flygningar över Östersjön, säger Marie Tisäter, vakthavande informatör.

Att Sveriges samlade politiska maktelit befinner sig på Gotland för att närvara på Almedalsveckan hade ingen inverkan på Försvarsmaktens agerande, menar Tisäter.

– Det har inte haft någon betydelse för den här händelsen. Vi hade gått upp oavsett och tittat på flygningen, säger Marie Tisäter.

Viktigt med incidentberedskap

Försvarsminister Peter Hultqvist (S);

– Den ryska övningen med bombflyg över Östersjön bekräftar det tidigare konstaterade alltmer omfattande och i vissa stycken provocerande ryska övningsmönstret. Detta visar vikten av att ha en väl fungerande svensk incidentberedskap, säger Hultqvist.

Lördagen är Vänsterpartiets dag i Almedalen och partiledare Jonas Sjöstedt (V) valde att kommentera den ryska flygningen kort efter att medier började rapportera om nyheten.

– Man ska agera med fasthet och markera mot alla försök eller möjliga kränkningar mot vårt territorium, säger Sjöstedt och fortsätter:

– Det är uppenbart att vi har en högre spänning, högre militär aktivitet och fler övningar. Det är viktigt att vi so malliansfritt land hävdar vårt territorium.

"De vill politiskt markera"

Jan Björklund (FP) menar att detta är allvarligt, men inte avviker från den senaste tidens utveckling.

Ska vi göra mer än att följa efter?

– Vi behöver sätta luftvärn på Gotland. Det har man inte råd med med det försvarsbeslutet som den här regeringen har beslutat. Men det räcker inte. Vi måste ha permanent flygvärn på Gotland. Det är för ofta nu som ryska flygplan är alldeles för nära Gotland och Gotlands luft.

Vilka signaler vill Ryssland skicka?

– De vill visa att det är de som bestämmer. Det är inte enbart betingat av militära övningsskäl utan de vill politiskt markera att det är de som bestämmer i Östersjöområdet.

Allianskollegan Hans Wallmark (M) är inne på samma linje som Björklund.

– Övning i närheten av Gotland visar väl att Ryssland också förstår värdet av både provokation som propaganda, säger Wallmark.