Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska flickor åker för att ansluta till IS

Mona Sahlin, nationell samordnare för våldsbejakande extremism, arbetar med anhöriga till unga flickor för att förhindra att de ansluter till IS. – Jag har träffat en mamma vars 17-åriga dotter försvann förra sommaren, säger hon. Foto: Sven Lindwall
Flickorna kan vara djupt religiösa, lockas av äventyret, eller lockas ner av andra kvinnor eller män. Foto: Medyan Dairieh

Svenska männen fortsätter resa till Syrien för att strida för IS.

Nu åker även kvinnorna med för att hjälpa till att bygga upp den islamiska staten.

– Till min stora sorg är det unga flickor. De vill spela en roll och göra något viktigt, säger Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, i Nyhetsmorgon i TV4.

Expressen har tidigare i ett långt reportage berättat om de hundratals kvinnor och barn som tillfångatagits av Islamiska staten, IS. De som lyckats fly har vittnat om tvångsäktenskap, slavarbete och våldtäkter.

Men det finns även kvinnor som åker dit frivilligt.

Svenska kvinnor.

Sedan tidigare är det känt att svenska män lämnar Sverige för att kriga för IS. Expressen har i flera artiklar berättat om svenskarna som strider eller har dött för IS.

Nu arbetar Mona Sahlin även med anhöriga till unga flickor, döttrar, i det preventiva arbetet för att förhindra extremism.

– De som åker ner för att kriga, de är fortfarande män. Men nu bygger man upp den islamiska staten och där behövs även kvinnor. Som lärare, läkare men även kvinnor som föder barn, berättar Mona Sahlin i Nyhetsmorgon i TV4.

Unga flickor som åker

Och flera kvinnor är väldigt unga.

– Till min stora sorg är det unga flickor. Jag har träffat en mamma vars 17-åriga dotter försvann förra sommaren.

Mona Sahlin berättar att det är mycket skam och skuld hos föräldrarna, speciellt när det gäller deras döttrar.

– Det verkar vara lite lättare att prata om att förlora söner i strid, men att flickor åker ner för att leva med män i uppbyggandet av en islamisk stat är svårare att förstå.

Hon berättar att de som reser kan vara djupt religiösa, lockas av äventyret, eller lockas ner av andra kvinnor eller män.

– De vill spela en roll och göra något viktigt, säger Mona Sahlin.

Hon menar att det viktigaste i hennes arbete för våldsbejakande extremism är att arbeta med familjerna.

– Det är så viktigt att nå familjerna, mammorna. Om de tidigare kan förstå vad som håller på att hända kan de få hjälp av myndigheterna.

– Sedan har de muslimska föreningarna ett viktigt uppdrag, att resonera om att islam inte är religion som halshugger folk, utan att vad det här handlar om är fanatism och något farligt. Det gäller att lyfta på locken och slöjorna för att se att rekrytering finns i vårt land och det har vuxit.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!