Mona Sahlin, nationell samordnare för våldsbejakande extremism, arbetar med anhöriga till unga flickor för att förhindra att de ansluter till IS. – Jag har träffat en mamma vars 17-åriga dotter försvann förra sommaren, säger hon. Foto: Sven LindwallMona Sahlin, nationell samordnare för våldsbejakande extremism, arbetar med anhöriga till unga flickor för att förhindra att de ansluter till IS. – Jag har träffat en mamma vars 17-åriga dotter försvann förra sommaren, säger hon. Foto: Sven Lindwall
Mona Sahlin, nationell samordnare för våldsbejakande extremism, arbetar med anhöriga till unga flickor för att förhindra att de ansluter till IS. – Jag har träffat en mamma vars 17-åriga dotter försvann förra sommaren, säger hon. Foto: Sven Lindwall
Flickorna kan vara djupt religiösa, lockas av äventyret, eller lockas ner av andra kvinnor eller män. Foto: Medyan DairiehFlickorna kan vara djupt religiösa, lockas av äventyret, eller lockas ner av andra kvinnor eller män. Foto: Medyan Dairieh
Flickorna kan vara djupt religiösa, lockas av äventyret, eller lockas ner av andra kvinnor eller män. Foto: Medyan Dairieh

Svenska flickor åker för att ansluta till IS

Publicerad

Svenska männen fortsätter resa till Syrien för att strida för IS.

Nu åker även kvinnorna med för att hjälpa till att bygga upp den islamiska staten.

– Till min stora sorg är det unga flickor. De vill spela en roll och göra något viktigt, säger Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, i Nyhetsmorgon i TV4.

Expressen har tidigare i ett långt reportage berättat om de hundratals kvinnor och barn som tillfångatagits av Islamiska staten, IS. De som lyckats fly har vittnat om tvångsäktenskap, slavarbete och våldtäkter.

Men det finns även kvinnor som åker dit frivilligt.

Svenska kvinnor.

Sedan tidigare är det känt att svenska män lämnar Sverige för att kriga för IS. Expressen har i flera artiklar berättat om svenskarna som strider eller har dött för IS.

Nu arbetar Mona Sahlin även med anhöriga till unga flickor, döttrar, i det preventiva arbetet för att förhindra extremism.

– De som åker ner för att kriga, de är fortfarande män. Men nu bygger man upp den islamiska staten och där behövs även kvinnor. Som lärare, läkare men även kvinnor som föder barn, berättar Mona Sahlin i Nyhetsmorgon i TV4.

Unga flickor som åker

Och flera kvinnor är väldigt unga.

– Till min stora sorg är det unga flickor. Jag har träffat en mamma vars 17-åriga dotter försvann förra sommaren.

Mona Sahlin berättar att det är mycket skam och skuld hos föräldrarna, speciellt när det gäller deras döttrar.

– Det verkar vara lite lättare att prata om att förlora söner i strid, men att flickor åker ner för att leva med män i uppbyggandet av en islamisk stat är svårare att förstå.

Hon berättar att de som reser kan vara djupt religiösa, lockas av äventyret, eller lockas ner av andra kvinnor eller män.

– De vill spela en roll och göra något viktigt, säger Mona Sahlin.

Hon menar att det viktigaste i hennes arbete för våldsbejakande extremism är att arbeta med familjerna.

– Det är så viktigt att nå familjerna, mammorna. Om de tidigare kan förstå vad som håller på att hända kan de få hjälp av myndigheterna.

– Sedan har de muslimska föreningarna ett viktigt uppdrag, att resonera om att islam inte är religion som halshugger folk, utan att vad det här handlar om är fanatism och något farligt. Det gäller att lyfta på locken och slöjorna för att se att rekrytering finns i vårt land och det har vuxit.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag