Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenskägda Stena Impero har lämnat hamnen i Iran

Efter att varit beslagtaget i månader kan skeppet återvända hem, bekräftar vd Erik Hånell.
Stena Impero uppges ha lämnat hamnen i Iran. Foto: HASAN SHIRVANI / AP TT NYHETSBYRÅN
Bild från i juli när en motorbåt från Irans kustbevakning cirkulerade kring fartyget. Foto: MORTEZA AKHOONDI / AP TT NYHETSBYRÅN

Under fredagsmorgonen har Stena Impero lämnat hamnen i Iran.

”Stena Impero har nu lämnat iranskt vatten och är på väg mot Dubai”, uppger Stena Bulks vd, Erik Hånell, i ett sms.

På förmiddagen har tidigare statsminister Carl Bildt (M) kommenterat beslaget på Twitter:

”Skamligt beteende av Irans myndigheter”, skriver han.

Det var för fem dagar sedan som rederiet Stena Bulks vd, Erik Hånell, fick uppgifter om att Stena Impero skulle släppas.

– Vi hoppas kunna komma i väg inom några timmar, sa Erik Hånell till SVT då.

Dagen därpå, drygt två månader efter beslaget, rapporterade AFP att det var fritt fram för oljetankern att lämna Iran.

Stena Impero har lämnat hamnen i Iran

På fredagen kommer besked om att fartyget snart nu har lämnat hamnen Bandar Abbas i Iran, varpå man tagit sig ut på internationellt vatten.

”Stena Impero har nu lämnat iranskt vatten och är på väg mot Dubai. Kaptenen har meddelat att alla besättningsmän är säkra och upprymda efter frigivningen”, skriver Erik Hånell i ett sms till Expressen.

Erik Hånell uppger att besättningsmännen kommer att få genomgå en medicinsk undersökning när de anländer. Därefter kommer ett informationsmöte att hållas inom rederiet innan besättningen ska få återvända till sina familjer.

”Stena Bulks och Northern Marine Management skulle vilja ta tillfället i akt att berömma besättningen för det professionella sättet som de har hanterat denna svåra och stressiga situation på. Vi vill också tacka deras familjer för deras genomgående omtanke och stöd. Vikten av deras stöd kan inte överdrivas.”

Carl Bildt: ”Skamligt beteende”

Det svenskägda fartyget med brittisk flagg togs i beslag 19 juli i Hormuzsundet, och besättningen omhändertogs. Först 4 september släpptes sju av sjömännen, medan resterande 16 fortsatt var frihetsberövade.

Beslaget av iranska styrkor uppgavs ha varit en hämndaktion för att Storbritannien två veckor tidigare tagit den iranska oljetankern Adrian Darya 1 i beslag i Gibraltar.

På fredagen kallar tidigare statsminister Carl Bildt beslaget för ”skamligt” på sin Twitter:

Efter en lång prövning i Iran har den svenskägda tankern Stena Impero till slut släppts och är på väg. Skamligt beteende av Irans myndigheter.”

De 16 besättningsmän som funnits kvar på Stena Impero fram till slutet ska enligt Stena Bulks komma från Ryssland, Indien, Lettland och Filippinerna.

– Vi har ju själva gått ut med att de mår bra fysiskt, men att de självklart känner psykisk press. För varje dag blir det förstås svårare, har Erik Hånell tidigare sagt om deras mående.

Hör intervjun med Stena Bulks vd.