Svenska Emmas bild upprör på Instagram

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Många har anklagat Emma Patissier Alm för att vara rasistisk efter den här bilden.
Foto: Privat
Flera personer har även reagerat över namnen på de produkter som Emma Patissier Alms spraytanstudio i Stockholm använder.
Foto: Privat
"Jag är chockad över den respons jag har fått", skriver hon i ett långt svar på Instagram.
Foto: Privat

Emma Patissier Alms spraytanstudio i Stockholm anklagas utomlands för att vara rasistisk – och på nätet svämmar kommentarsfälten över av kritik.

"Hora", "white trash" och "dum i huvudet" lyder en del av kommentarerna.

"Jag är chockad över den respons jag har fått", skriver hon i ett långt svar på Instagram.

Cosmopolitan, Huffington Post, Daily Mail och flera andra internationella tidningar och bloggar har de senaste dagarna uppmärksammat 26-åriga Emma Patissier Alm från Stockholm.

Anledningen är bilder på hennes Instagramkonto.

Emma Patissier Alm driver en spraytanstudio och på flera av hennes Instagrambilder ses kunder som precis har fått sina kroppar sprayfärgade i en mörkare hudton. På en nyligen publicerad bild är det extra tydligt hur pass mörk huden kan bli med hjälp hennes spraytan.

Nu anklagas Emma Patissier Alm för rasism, samt kulturell appropriering – det vill säga att en person anammar särdrag från en annan kultur än den egna.

– Folk har skrivit allt möjligt. Att jag är en hora, white trash, rasist, dum i huvudet och att jag håller på med blackface, säger Emma Patissier Alm till Sveriges Radio.

Blackface, som har sitt ursprung i 1800-talets USA, kallas en typ av sminkning som används för att skapa stereotypiska porträtt, eller nidbilder, av svarta människor.

"Det här är vidrigt"

Flera personer har även reagerat över namnen på de produkter som Emma Patissier Alms spraytanstudio i Stockholm använder.

– Det finns en som heter "Dark Ash Onyx". Och så finns det en som heter "Dark Ash Black". Det är den som många har reagerat på, just för att den kallas "black", säger Emma Patissier Alm till Sveriges Radio.

Enligt Emma Patissier Alm är det dock inte hon som har bestämt produktnamnen, utan produkterna importeras.

På Instagram fortsätter kritiken att strömma in.

”Alla vill vara svarta men inte uppleva de problem som svarta har. Appropriering fullt ut”, skriver en användare, och får medhåll:

"Jag köper inte det här. Sluta att försöka imitera oss. Vita kvinnor måste ta allt från oss, är det inte så?" skriver en person vidare.

"Det här är vidrigt. Du kan inte använda en ras som mode och sedan enkelt tvätta bort det när du känner för det", skriver ytterligare en person.

– Jag tycker att det är ganska viktigt att man kan kommunicera om rasism och mycket annat. Man lär sig varje dag om nya saker. Det är svårt för mig att veta hur folk verkligen har det, därför är det viktigt att kommunicera med varandra. Men samtidigt måste det komma från båda hållen också, säger Emma Patissier Alm till Sveriges Radio.

Har förklarat på Instagram

Efter den massiva kritiken bestämde sig Emma Patissier Alm för att publicera en längre förklaring på sitt Instagramkonto.

"Personer tittar på bilderna som jag har postat och förutsätter att vi vill se svarta ut. Jag förstår att det framstår som det och jag ber om ursäkt för det missförstånd som mina bilder kan ha skapat", skriver hon och tillägger att "jag är chockad över den respons jag har fått".

I ett försök att förklara skriver hon vidare:

”Jag känner att jag behöver förklara hur spraytan fungerar. Till att börja med så blir det aldrig svart, på mina bilder syns resultat sekunden efter att färgen har applicerats. Spraytan blir alltid riktigt mörk i början men 20-30 procent försvinner när man duschar och färgen blir då mycket ljusare och inte så svart som det framstår på mina bilder”, skriver hon, och fortsätter:

”Jag vill inte att mina kunder ska få en onaturlig färg".

Se något mer:
Jimmy lägger 100 000 om året på skönhetsingrepp

”Det är bara början, jag vill göra fler ingrepp”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.