Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska Ellie fängslades med dottern – för ett glas vin

Foto: ADAM SCHRECK / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenska Ellie Holman och hennes treåriga dotter fängslades i Dubai under tre dagar. 

Anledningen: 44-åringen ska ha druckit ett glas vin på planet. 

Nu har hon frigetts och fått en ursäkt från Dubais regering, rapporterar Daily Mail

Det var under en flygresa från London till Dubai som svenskfödda tandläkaren Ellie Holman, 44, greps efter att ha druckit ett glas vin – som erbjudits gratis till resenärerna. Med sig hade hon sin fyraåriga dotter Bibi. 

I samband med att familjen stigit av planet, tillhörandet flygbolaget Emirates, ska Ellie Holman konfronteras av tullpersonal som ifrågasatte huruvida hennes visum var giltigt eller inte.

44-åringen ska enligt the Guardian kallat personalen oförskämd. Holman hade rest med samma visum förut och utgick från att det fortfarande gällde. I stället blev hon tillsagd att köpa en biljett hem till London.

– Tanken på att köpa en ny biljett och sätta mig på en till långdistansflygning kändes otänkbar, säger hon enligt Detained in Dubai.

När hon i stället bad om att få ansöka om visum på plats ska tulltjänstemannen blivit irriterad. Hon tillfrågades då om hon druckit alkohol, vilket hon medgav. Ellie Holman fick då höra att alkoholinnehav är förbjudet i Dubai, varpå hon och dottern Bibi fördes till arresten – där både hennes pass och mobiltelefon konfiskerades.

"Min dotter var livrädd"

Efter två timmar i en cell hämtades de och Holman tvingades lämna ett blodprov som skulle bevisa att hon druckit. Provet visade att promillen alkohol i hennes blod lägre är vad som är lagligt att köra med i de flesta europeiska länder. 

Därefter fördes hon och dottern tillbaka till en cell på flygplatsen – där de enligt Detained in Dubai varken hade tillgång till mat, vatten, toalett eller kläder. Holmen berättar att hon inte vågade sova efter att ha hört historier om andra fångar som våldtagits av vakterna.  

– Min dotter är i normala fall en glad liten flicka, nu var hon livrädd, säger Holman till människorättsorganisationen och fortsätter:

– Maten luktade som ruttet avfall och varken jag eller Bibi kunde äta något. Jag var vaken i tre dagar.

Ursäkt av regeringen

Efter tre dagar släpptes de mot borgen men Holman tvingades stanna i landet i väntan på en rättegång.  

– De sa att jag skulle förbereda mig på att stanna länge i Dubai och få sitta i fängelse, säger Holman till Daily Mail.

Men genom ett telefonsamtal fick hon beskedet att hennes fall är nedlagt. 

– Jag kan inte tro att det är över. När jag fick samtalet från regeringen och fick veta att de lagt ner fallet var jag i chock.

Hon har nu fått en ursäkt av Dubais regering. Enligt källor i Förenade Arabemiraten kom frigivningen efter ett ingripande av landets regent Mohammed bin Rashid Al Maktoum, skriver Daily Mail.

Många liknande fall

Radha Stirling grundade organisationen Detained In Dubai  representerar Holman. Hon menar att det var de många artiklar som skrivits om Holmans situation som ledde till den snabba frigivningen.

– Det var efter mediekampanjen som regeringen blev involverad. Det blev för mycket dålig publicitet, säger hon. 

Detained in Dubai hanterar årligen cirka 20 fall av turister som arresterats efter att ha konsumerat alkohol under flygresan, men också flera fall då turister druckit alkohol som sålts på deras hotell. 

– Det totala antalet är svårt att uppskatta. Alla ringer ju inte oss.

Hon säger att organisationen kommer fortsätta med att lobba för en förändring och eventuellt ta till rättsliga åtgärder mot flygbolagen.

 – Det är löjligt att flygbolagen serverar alkohol som kunderna sedan arresteras för att ha druckit. Du tror att det är lagligt som turist, men det är det inte.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.