Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska elitförbandet förbereder sig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

LONDON/STOCKHOLM. Det svenska elitförbandet SSG förbereds i största hemlighet för att skickas till Libyen. 

Deras troliga uppdrag: att kontrollera hur Muammar Khadaffi kan attackeras på så nära håll som möjligt. 

De hårt drillade operatörerna tvingas arbeta under hård press - och väldigt få känner till vad de gör. 

- Även inom Försvarsmakten är de väldigt hemliga, säger experten Lars Gyllenhaal.

Enligt uppgifter till Expressen pågår informella förberedelser för att skicka elitförbandet SSG, särskilda skyddsgruppen, till Libyen. Det har dock ännu inte kommit någon formell förfrågan om ett svenskt deltagande i den internationella operationen.

 - Det finns en förhoppning att de ska få åka, säger en källa.

 SSG är tillsammans med SIG, särskilda inhämtningsgruppen, några av de mest stridserfarna inom Försvarsmakten och har tidigare deltagit i hemliga operationer i Afghanistan och Bosnien.

 Specialförbandet består av olika enheter och har bland annat prickskytteteam.

Troligen Spanien eller Italien

 Om förbandet skickas till Libyen kommer de troligen bli stationerade i Spanien eller Italien.

 Expressen har talat med flera personer som beskriver de få detaljer som är kända om den mycket hemliga gruppen.

 De har ofta en bakgrund som kust- eller fallskärmsjägare och har valts ut efter speciella intagningsprov, enligt Lars Gyllenhaal, svensk författare inom militärhistoria.

 - Det är enorma test med mycket betoning på att man ska ha bra omdöme och uthållighet. Och god fysik är givetvis viktigt. Men man ska inte vara en övermänniska enligt vad jag förstår, säger han.

Aldrig kunna gissa

 De beskrivs av en uppgiftslämnare som vanliga människor med ett mycket ovanligt jobb - och att det aldrig skulle gå att gissa vad de håller på med om man möter dem på gatan.

 Genom åren har gruppen bestått av både män och kvinnor, flera har familjer och är småbarnsföräldrar.

 - Även inom Försvarsmakten är de väldigt hemliga, säger Lars Gyllenhaal.

Säkerställa mål

 Ett tänkbart uppdrag för det svenska specialförbandet i Libyen kan bli att säkerställa de mål som ska attackeras, för att undvika att civila träffas.

 Försvarsmakten sa till Expressen i går att det inte finns några officiella planer ännu på att SSG ska skickas i väg, men bekräftar att delar av förbandet finns i beredskap.

 - I det underlag vi lämnat till regeringen om vad man kan göra har vi ingen sådan planering. Däremot har vi en planering för NBG, Nordic Battle Group, som står i beredskap och där finns specialförbanden med. Men det finns ingen aktiv åtgärd i någon riktning någonstans, säger generallöjtnant Anders Lindström, Försvarsmaktens insatschef.

 Specialförbandens högste chef, generallöjtnant Jan Salestrand, gjorde sig i går oanträffbar.

 - Han vill inte intervjuas om specialförbanden, säger Roger Magnegård, försvarets presschef.

FAKTA

SÅ KAN STYRKAN ANVÄNDAS I LIBYEN


LÄGE 1: RÄDDA SVENSKA PILOTER
Uppgiften är att ligga i beredskap att rädda nedskjutna svenska piloter som riskerar att tas till fånga av libyska armén eller att hämta ut dem från rebeller som tagit hand om dem. Transport in i området sker med helikopter från ett annat land i FN-alliansen. SSG:s uppgift blir att agera livvakter och beskydda helikoptern, dess besättning och piloterna.

LÄGE 2: FÅ UT SVENSKAR UR LIBYEN
Instängda svenska medborgare i Libyen riskerar att mista livet i pågående strider eller måste av andra skäl snabbt ut ur landet. För SSG är detta en av förbandets huvuduppgifter. En sådan aktion kräver regeringsbeslut och kan utföras helt vid sidan av Operation Odysses Dawn. Transporten in i Libyen sker med helikopter.

LÄGE 3: KARTLÄGGA LANDSTIGNING
En landstigning av marktrupper förbereds. SSG och/eller Särskilda Inhämtningsgruppen (SIG) landsätts i förväg för att förbereda. Huvuduppgiften blir att kartlägga hur landstigningsområdet ser och kartlägga omgivningarna i detalj. Förbandet samlar in information i form av bilder och koordinater.

DE HEMLIGA UPPDRAGEN OPERATIONER I DET DOLDA Svenska specialförband deltar numera nästan rutinmässigt i internationella operationer tillsammans med andra länder. Det avslöjas i en utredning gjord av Försvarsmakten gjord 2008. Vad förbanden gör och med vem man samarbetar är hemligstämplat. Men specialförbanden är numera främst aktiva i Afghanistan och har tidigare genomfört ett stort antal operationer i forna Jugoslavien. Sverige har, vilket få känner till, skickat specialförband utomlands ända sedan mitten av 90-talet.

KRIGAT TILLSAMMANS MED BRITTER De första internationella specialförband bildas på Fallskärmsskolan och döptes till, FJS IK, insatskompaniet. Under sent 90-tal och under 2000-talet utförde insatskompaniet minst 200 uppdrag utomlands bland annat tillsammans med brittiska specialförbandet SAS. Insatskompaniets bedrifter är fortfarande hemligstämplade. Men ett exempel är när insatskompaniet i forna Jugoslavien dödade prickskyttar och avvärjde ett anfall mot en svensk styrka och en mindre by.

TRÄNADE AV NAVY SEALS Insatskompaniet heter numera SIG, Särskilda inhämtningsgruppen. SSG, Särskilda skyddsgruppen bildades formellt 1994 och hette ursprungligen Befälsgruppen. Huvuduppdraget var att livvaktsstyrka åt regeringen och Försvarsmaktsledningen. Befälsgruppen ombildades senare till SSG och har tränats av bland annat både amerikanska Navy Seals och andra amerikanska specialförband. Sedan 2006 är SIG och SSG sammanförda i ett förband, Specialförbandet. I år ska SIG och SSG slås samman till ett förband, Särskilda Operationsgruppen. 2001 skickades SSG på sitt första kända internationella uppdrag till Afghanistan som döptes till Operation Snövind.

OPERATIONEN BLEV EN SKANDAL Nästa internationella uppdrag för SSG var tillsammans med insatskompaniet under Operation Artemis i Kongo under befäl av franska specialstyrkor. Några av officerarna från FJS IK kom direkt till Kongo eftersom de tjänstgjorde i forna Jugoslavien på hemligstämplade uppdrag. Överste Hans Alm, SSG:s dåvarande chef, dekorerades senare av franska staten med hederslegionen. Operation Artemis utvecklades dock till en skandal. Försvarsmaktens chefsjurist slog senare fast i en utredning att franska officerare utsatt en tillfångatagen ung man för tortyrliknande behandling och att SSG:s befäl i strid med reglementet låtit bli att rapportera om händelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.