Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska elever tappar mest i hela världen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Svenska elever tappar mest i flera kunskapsområden slår en ny rapport fast.
Foto: Photographer:Sergey A.Khakimull

Svenska elever står för den största nedgången i flera dominerande kunskapsområden. Det slår Skolverket fast i en ny rapport som bekräftar den senaste Pisaundersökningen.

De svaga svenska resultaten i den senaste Pisaundersökningen satte fart på den skolpolitiska debatten.

Men Pisa 2012 bekräftade och förstärkte en mångårig trend: Svenska elevers färdigheter i läsning, matematik och naturvetenskap har sjunkit över tid, och svenska elever tappar i jämförelse med andra länder. Det visar en översyn Skolverket har gjort av ett 40-tal internationella mätningar som Sverige deltagit i sedan 1995.

Inte uthålliga

– När det gäller de dominerande kunskapsområdena så finns det inget land som har haft en så envist negativ trend de senaste 10–15 åren som Sverige, säger Mats Björnsson, undervisningsråd på Skolverket.

Enligt Skolverket tyder resultatet på att ork och vilja att genomföra krävande prov kan vara en faktor till de fallande prestationerna.

– Motivationen och orken skulle kunna brista i samband med de internationella proven som inte är betygsgrundande. Men det kan också vara så att eleverna inte har tränats upp i förmågan att vara uthålliga och motiverade i skolan över huvud taget, säger Mats Björnsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.