Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska dykare hittade sovjetisk ubåt

HITTADE UBÅT. Den sovjetiska ubåten S-2 försvann spårlöst i januari 1940 - nu har den hittats av svenskt-åländskt dyklag. Foto: Stefan Hogeborn
Den sovjetiska ubåten S-2 försvann spårlöst i januari 1940.
Nu har ett svenskt-åländskt dyklag hittat det mytomspunna vraket i Ålands hav.
- Det känns otroligt bra att få lämna över den här informationen till anhöriga. Både som dykare och medmänniska är det stort, säger Mårten Zetterström, som är med i dyklaget.
Den sista observationen av ubåten S-2 gjordes den 3 januari 1940. Sedan dess har frågorna kring ubåten och dess försvinnande varit många.
Vid förlisningen befann sig utöver ordinarie besättning om 46 man ytterligare fyra personer ombord. Samtliga 50 personer omkom.

Började leta 1999

Det svensk-åländska dyklaget påbörjade sina eftersökningar 1999, parallellt som det dök efter andra vrak. Arbetet skedde helt på ideell basis, men intresset från ryskt håll har hela tiden varit stort.
– Sonen till kaptenen på ubåten har skickat ett meddelande till oss via den ryska ambassaden. Det fanns tidigt ett intresse.
Till sin hjälp har dyklaget haft det svenska, finska respektive ryska krigsarkivet. Dykarna har rådfrågat forskare, och inhämtat information från annan expertis.

Genombrott i februari

I februari i år fick laget till slut ett genombrott. Med hjälp av avancerad sökteknik och ekolod lyckades man lokalisera vad som senare visade sig vara den försvunna ubåten i Ålands hav.
– Sådant här arbete tar alltid tid. Vi har dykt och undersökt, filmat, fotograferat och dokumenterat. Dessutom har vädret inte varit det bästa, säger Mårten Zetterström.
Det här är dock inte första fyndet som dyklaget har gjort. För cirka tre år sedan hittade laget den försvunna ubåten FC 305. Mårten Zetterström berättar att mötet med de anhöriga på minnesceremonin var ”starkt och gripande”.
Huruvida det blir en liknande ceremoni denna gång är inte klart.
– Vi får se vad som händer. Vi har informerat den ryska ambassaden. Om de vill ha en ceremoni så ställer vi upp.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!