Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska dödsfall i Thailand ökar stadigt

En 37-årig svensk man omkom i måndags i en trafikolycka i Thailand.
Foto: Songtermbtam

Nu kommer de nya chockerande siffrorna över svenskdöden i Thailand.

Bara under 2015 hanterade UD 124 svensk dödsfall i Thailand – en siffra som ökat de senaste åren.

Men mörkertalet över svenskdöden i Thailand kan vara stort.

– Den siffra UD tar fram motsvarar troligen inte det totala antalet avlidna svenskar i utlandet. Det finns ingen skyldighet att underrätta en svensk utlandsmyndighet vid ett dödsfall utomlands, säger Veronica Nordlund på UD.

Sol, stränder och skön sand som silas mellan tårna – det är bilden som många svenskar har av semesterparadiset Thailand.

Men det finns en baksida. Många svenskar dör på semestern, både i olyckor och i andra orsaker - och siffrorna tycks bara bli värre.

Under 2015 hanterade UD totalt 1040 dödsfallsärenden i utlandet, där över 10 procent – 124 fall – bara gällde Thailand.

2014 var siffran 101 döda svenskar i Thailand, och för 2013 fick UD hantera 88 dödsfallsärenden där.

– Med ett ständigt ökat resande följer risken att svenska medborgare insjuknar, råkar ut för olyckor eller avlider utanför Sveriges gränser, säger Veronica Nordlund på UD:s presstjänst, och tillägger:

Dödsfall på välbesökta platser

– En stor del av dödsfallen inträffar förstås i de länder dit många svenskar reser, som Thailand och Spanien.


LÄS OCKSÅ: Svensk 37-åring omkom i Thailand


Pär Kågeby, senior konsulär handläggare på svenska ambassaden i Bangkok, har tidigare förklarat i Expressen att han tror att den svarta statistiken beror på att Thailand är ett av svenskarnas favoritresemål- och samtidigt finns en kultur som man inte är van vid. Till exempel ser trafiken annorlunda ut. En annan vanlig dödsorsak är drunkningsolyckor.

– Trafik- och drunkningsolyckor är vanligast. Trafiken i Thailand skiljer sig mycket från den svenska. Kvalitén på vägarna varierar, dessutom har Thailand vänstertrafik. Man bör till exempel fundera på om det verkligen är en god idé att hyra motorcykel om man inte är någon van motorcykelförare, säger Pär Kågeby.

Antalet svenskar som dött i Thailand

2006: 52

2007: 55

2008: 75

2009: 91

2010: 82

2011: 99

2012: 112

2013: 88

2014: 101

2015: 124

Källa: P4 Extra/UD

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.