Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska diplomater stoppas från Gaza

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Utrikesminister Margot Wallström.
Foto: Sven Lindwall
Israels utrikesminister Avigdor Lieberman.
Foto: Uriel Sinai

Svenska diplomater vägras inresetillstånd i området Gaza.

– Vi kan bekräfta att så är fallet och vi för en kontinuerlig dialog med israeliska företrädare, säger Johan Tegel tf chef på UD:s presstjänst.

Enligt uppgift till Expressen ska det israeliska beslutet ses som en hämnd efter att den svenska regeringen erkänt Palestina som en suverän stat.

Utrikesdepartementet (UD ) har vid ett tiotal tillfällen ansökt om att få skicka svenska diplomater till Gaza. Förfrågningarna har vid alla tillfällen bemötts med avslag eller helt enkelt inget svar alls av israelerna till svenska UD.

– Det stämmer att tillstånd inte har beviljats vid ett flertal tillfällen sedan i vintras. Och från svenskt perspektiv är det inte acceptabelt, säger Johan Tegel.

Enligt vad Expressen erfar kan det israeliska beslutet ses som en hämnd på den svenska regeringens erkännande av Palestina som en suverän stat. Diplomater från övriga EU-länder eller USA har inte samma problem att få inresetillstånd i Gaza, enligt uppgift till Expressen.

Förhastat beslut

Det var förra hösten som Sveriges då nytillträdda rödgröna regering beslutade att erkänna Palestina. Statsminister Stefan Löfven sade i sin regeringsförklaring att Israel-Palestina-konflikten enbart kan lösas genom en tvåstatslösning.

Erkännandet väckte starka reaktioner från Israel som omedelbart kallade till sig Sveriges ambassadör i landet för att ta emot en protest. Nästa markering var att kalla hem sin ambassadör i Sverige.

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman gjorde även ett officiellt uttalande där han menade att Sverige hade fattat ett förhastat beslut och saknade ordentlig förståelse för konflikten, som att det var palestinierna som under de senaste 20 åren hade utgjort ett hinder för fred, enligt Lieberman.

Israel stoppade även utrikesminister Margot Wallströms från att resa in i landet vid två tillfällen, en i januari i år och ytterligare en nu i höst. UD har inte gått ut med något skäl men allmänt anses S-regeringens erkännande av Palestina vara orsaken.

Djupfrysta relationer

Under året som gått sedan erkännandet har de djupfrysta relationerna mellan Sverige och Israel således inte tinat upp. Tvärtom fortsätter den diplomatiska krisen mellan de båda länderna.

Enligt uppgifter till Expressen släpper Israel inte in några svenska diplomater i Gaza. Något som UD alltså bekräftar.

– Vi kan bekräfta att så är fallet och vi för en kontinuerlig dialog med israeliska företrädare.

Hur länge dialogen har pågått och på vilken nivå den sker vill inte Johan Tegel uppge. Han vill heller inte uppge om utrikesminister Wallström deltar i samtalen.

Israel ska ha infört den här linjen efter att Sverige erkände Palestina, är det något som man sagt öppet till er?

– Vi går inte in på detaljer i våra bilaterala samtal. Men vi kan samtidigt konstatera att ett antal svenska diplomatdelegationer besökte Gaza under månaderna efter erkännandet av staten Palestina, säger Johan Tegel.

Konsekvenser för svenska biståndet

Den israeliska linjen har även fått konsekvenser för det svenska biståndet på det konfliktfyllda området Gaza och Sveriges möjligheter att kunna genomföra det konsulära uppdraget med att bistå svenska medborgare eller personer med hemvist i Sverige som befinner sig i området, uppger Tegel.

– Sedan blir det även svårare för oss att följa utvecklingen i Gaza. Från vår sida är det angeläget att den här frågan löses. Att tillstånd inte beviljas är inte acceptabelt från vårt perspektiv, säger han.

Hur ser det ut framåt?

– Det vill inte jag spekulera i, säger Johan Tegel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.