Regeringen satsar 104 miljoner extra på cyberförsvar i år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I vårbudgeten satsar regeringen 104 miljoner kronor extra på cyberförsvaret under valåret 2018.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Försvarets radioanstalt, FRA, som är mest känt för sin signalspaning, har konstaterat att det förekommer minst 10 000 attacker med skadlig kod från främmande makt i Sverige – varje månad.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: LARS LINDQVIST / DN / SCANPIX / DN SCANPIX SWEDEN

SKÖVDE. Sveriges ska bli bättre på att stoppa cyberattacker som kan drabba allt från elnäten till valet.

Och uppdraget till FRA och Försvarsmakten är tydligt: Slå även tillbaka mot fienden i cyberkriget.

I vårbudgeten satsar regeringen därför 104 miljoner kronor extra på cyberförsvaret under valåret 2018.

Om en vecka lägger regeringen fram årets vårbudget där områden i behov av särskilt stöd får extra stöd. Hittills har det bland annat varit känt att polisen får 200 miljoner kronor för att kunna möta terrorism och organiserad brottslighet, 100 miljoner satsas på sommarjobb till ungdomar och fem miljarder avsätts inom migrationsområdet för ett snabbare mottagande av asylsökande.

Inför valet känner regeringen också ett behov av att stärka det svenska cyberförsvaret. Oron för valpåverkan är stor och statsminister Stefan Löfven har tidigare aviserat planen på en myndighet för psykologiskt försvar.

– Det finns en uppenbar risk att utomstående vill blanda sig i hur vi fattar våra beslut, konstaterade statsministern i januari.

Valet i USA attackerades

Försvarsminister Peter Hultqvist har i ett tal om cyberförsvar nyligen konstaterat:

– Vi har bara de senaste 18 månaderna sett flera exempel på större cyberattacker med tydliga säkerhetspolitiska och/eller försvarspolitiska implikationer – till exempel uppgifterna om attacker mot politiska institutioner, individer och processer inför valet i USA och attacker mot den ukrainska elförsörjningen, som även drabbade den finansiella sektorn.


LÄS MER: Putin gav order om att sabotera för Clinton

Försvarets radioanstalt, FRA, har konstaterat att det förekommer minst 10 000 attacker med skadlig kod från främmande makt i Sverige – varje månad.
Foto: LARS LINDQVIST / DN / SCANPIX / DN SCANPIX SWEDEN

Oron för cyberattacker handlar inte bara om risk för valpåverkan. Försvarets radioanstalt, FRA, som är mest känt för sin signalspaning, har konstaterat att det förekommer minst 10 000 attacker med skadlig kod från främmande makt i Sverige – varje månad.

Jan Salestrand.
Foto: FÖRSVARETS BILDBYRÅ

104 miljoner extra för att stoppa cyberattacker

Det svenska cyberförsvaret, som bland annat organiseras av Försvarsmakten och FRA, får därför 104 miljoner kronor extra i vårbudgeten – extra pengar vid sidan av försvarsöverenskommelsen och budgeten i höstas.

Summan bekräftades av försvarsdepartementets statssekreterare, Jan Salestrand, på en försvarskonferens i Skövde på måndagen. Detaljerna för hur pengarna ska fördelas och det exakta syftet med tillskottet avslöjas på måndag i nästa vecka när vårbudgeten blir offentlig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.