Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska cancerpatienter dör i onödan – får diagnos för sent

En ny rapport slår fast att svenska patienter får cancerdiagnosen för sent – med följd att en del av dem dör i onödan. Foto: SHUTTERSTOCK

Vårdcentralernas läkare måste bli mycket bättre på att tidigt upptäcka cancer. Svenska patienter får cancerdiagnosen för sent – med följd att en del av dem dör i onödan. 

Det slår Cancerfonden fast i en rapport som Svenska Dagbladet har tagit del av.

– Vi kan inte fortsätta så här när vi har fakta på bordet. Sverige satsar mindre än andra länder på primärvården och det är oförsvarligt att inte lägga resurser på att upptäcka cancer tidigt, säger Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström till tidningen.

63 000 svenskar beräknas få en cancerdiagnos i år. Mer än två tredjedelar av dem kommer att ha sina första vårdkontakter inom primärvården.

Studier har funnit patienter med långt gången cancer som borde upptäckts tidigare inom primärvården.

– Ju tidigare man kan upptäcka cancer, desto större chans har man att bli botad med mer skonsamma behandlingar. Att man upptäcker cancer sent innebär rimligen att patienter dör i onödan. Primärvården har en avgörande roll när det gäller att rädda liv, men i dag är den inte optimalt organiserad för det, säger Ulrika Årehed Kågström till tidningen.

”Jättesvårt att ställa tidig diagnos på diffusa symtom”

Ylva Sandström, ordförande i Distriktsläkarföreningen i Stockholm, säger att vårdcentralerna är extremt dåligt bemannade men håller med om att dålig kontinuitet är ett problem.

– Men det är också jättesvårt att ställa tidig diagnos på diffusa symtom. Dessutom finns det nog en övertro på möjligheten att upptäcka saker väldigt tidigt, säger Ylva Sandström till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.