Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska Birgitta: Alla är totalt förstörda

Birgitta Cole.

Svenskan Birgitta Cole bor ett stenkast från låg- och mellanstadieskolan i Newtown.

Hon var ute på sin dagliga morgonpromenad när polis­bilarna plötsligen rusade förbi henne.

- Det är ofattbart. Jag känner familjer som har barn på skolan, säger Birgitta Cole.

Samtidigt kommer skakande vittnesmål från barnen om vad som hände inne på skolan när deras kompisar sköts ihjäl.

Varje morgon rastar Birgitta Cole sin hund i den lilla idylliska staden Newtown. Hon tar oftast samma väg, längs den stora vägen förbi skolan.

Men i går blev promenaden inte sig lik.

- Jag bor inte långt ifrån skolan. Det är väl ungefär fem minuter härifrån. Jag gick på huvudgatan och såg ambulanser, brandbilar och poliser komma farande, säger Birgitta Cole.

Först fick hon höra att det bara var gärningsmannen som dött - men snart fick hon omfattningen klar för sig.

Dämpad stämning

- Den skolan är så lugn i vanliga fall, det här är helt ofattbart. Jag har vänner som har barn i skolan. Min väninnas lilla dotter är sju år, hon var i skolan när det hände. Hon klarade sig, men var väldigt rädd, säger Birgitta Cole.

- Stämningen här är väldigt dämpad. Det är ingen trafik, det är väldigt tyst. Alla är totalt förstörda. Det här händer i andra städer, men inte här.

På skolgården trängdes oroliga föräldrar med skakade och rädda barn. Förkrossade mammor och pappor kramade om varandra, och räddningspersonal arbetade febrilt.

Pojke räddades

Samtidigt berättar nu flera ungdomar, lärare och elever på skolan om vad som hände innanför skolans väggar under dödsskjutningarna.

En åttaårig pojke berättar att han räddades från skotten av en lärare.

- Jag såg några av kulorna gå genom korridoren som jag stod bredvid, och en lärare drog in mig i hennes klassrum, säger pojken till CBS.

Åttaårige Alexis satt tyst i klassrummet när Adam Lanza avlossade skott utanför.

- Alla grät. Vi såg polisen och vi hörde dem på taket och i byggnaden, säger Alexis till tv-kanalen i Connecticut, WTNH.

Sonen var i klassrummet

Richard Wilford berättar för nyhetsbyrån AP att hans sjuårige son Richie var i klassrummet när det började skjutas. Läraren öppnade dörren och gick ut för att se vad som hände.

Kort därefter kom läraren in igen, låste dörren och sa till eleverna att sätta sig i hörnet. De lyckades undkomma dödsskjutningarna och till slut kom polisen.

"Var blodig i ansiktet"

Mergim Bajraliu, 17, var hemma när han plötsligt hörde smällar. Han sprang genast ned till skolan, där hans lillasyster går.

- Jag såg tre elever som kom ut från skolan. En av dem var blodig i ansiktet och de två andra bars ut av polisen. De rörde sig inte. Det är så tragiskt, säger han till WTNH.