Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska barn i IS-läger skulle tas hem – hålls gömda

Utrikesminister Ann Linde.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN

Allt var klart för att hämta hem föräldralösa barn som befinner sig i IS-lägret Al-hol i Syrien – men när de väl skulle hämtas var de försvunna, uppger utrikesminister Ann Linde för Ekot

Det var för några veckor sedan som allt blev klart med tillstånden att hämta hem barn från Al-hol-lägret i Syrien, skriver Sveriges Radios Ekot.

Men på dagen när barnen skulle hämtas hem till Sverige gick de inte att hitta. Släktingar hade då flyttat barnen, enligt Linde. 

– Det bor närmare 70 000 personer i lägret, alla mammor är i stort sett klädda i niqab, så om man medvetet vill hålla barnen gömda är det inte lätt att hitta dem, säger Linde till Ekot. 

Barnen är föräldralösa

I dag är barnen fortfarande försvunna. Enligt Linde rör det sig om färre än gem barn som alla är föräldralösa och har kopplingar till Sverige. 

Totalt finns omkring 50 barn med Sverigekopplingar i IS-lägren i Syrien. Röda Korset riktade nyligen kritik mot svenska UD och menar att man inte gör tillräckligt för att hjälpa dem. Ann Linde sa då till Ekot att det pågår ett intensivt arbete tillsammans med de andra EU-länderna som sitter i samma sits, för att kunna ta hem barnen till respektive land. 

– Där man stödjer varandra och hjälper varandra, och när någon har lyckats få hem några barn så delar man med sig erfarenheter av hur det här har gått till. Och det visar sig ju att det är individuellt, det är inte så att något land tagit hela gruppen barn och åkt hem med den, säger Ann Linde.

Skråmos sju barn placeras i familjehem

I maj i år kunde IS-anhängaren Michael Skråmos barn återvända till Sverige efter en lång process med myndigheter där barnens morfar Patricio Galvez varit drivande. Han åkte själv ner till Syrien för att få hem barnen.

Barnen bodde de första månaderna på HVB-hem, men under hösten inleddes deras nya liv på riktigt då de skulle börja placeras i olika familjehem i stället. Man behövde dela upp barnen, men deras vårdnadshavare ska se till att de får träffa varandra och sin morfar. 

Barnen ska få nya namn, och kommer inte längre heta Skråmo i efternamn. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.