Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska barn i IS-läger fortfarande försvunna

Utrikesminister Ann Linde.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
70 000 personer bor i Al-hol-lägret i Syrien. Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenska barn till IS-anhängare i lägret Al-hol har fortfarande inte gått att hitta. 

Shiyar Ali, som är det kurdiska självstyrets representant i Sverige, säger till Sveriges radio att sökandet pågår. 

– Vi försöker fortfarande hitta de här två barnen. I och med att de är föräldralösa och i princip är oskyldiga människor, så behöver de hamna i trygga miljöer. 

Strax före jul blev det klart med tillstånden att hämta hem barn från IS-lägret Al-hol i Syrien. Men när barnen skulle hämtas hem till Sverige gick de inte att hitta. Utrikesminister Ann Linde (S) har tidigare sagt till Sveriges radios Ekot att släktingar kan ha flyttat barnen. 

– Det bor närmare 70 000 personer i lägret, alla mammor är i stort sett klädda i niqab, så om man medvetet vill hålla barnen gömda är det inte lätt att hitta dem, sa Linde då. 

Shiyar Ali, som är det kurdiska självstyrets representant i Sverige, säger nu till Sveriges radio att kurdiska myndigheter fortfarande inte har hittat barnen. Enligt Shiyar Ali rör det sig om två barn. 

– Vi försöker fortfarande hitta de här två barnen. I och med att de är föräldralösa och i princip är oskyldiga människor, så behöver de hamna i trygga miljöer, säger han. 

”De flesta är ovilliga att samarbeta”

Shiyar Ali vill inte svara på frågan om han tror att barnen finns kvar i Al-hol lägret, men säger att de kommer att hitta barnen om så är fallet. Däremot kommer det att bli en svår process. 

– Det är en väldigt tuff och jobbig process med tanke på att de flesta är ovilliga att samarbeta. De tror fortfarande på kalifatet och att IS ska återskapas, säger Shiyar Ali.

Det har tidigare rapporterats om att det finns så många som 50 barn med Sverigekopplingar i IS-lägren i Syrien. Ann Linde har tidigare sagt till Ekot att man fört ett samarbete med EU-länder som sitter i samma sits, för att kunna ta hem barnen till respektive land.

I maj förra året kunde IS-anhängaren Michael Skråmos barn återvända till Sverige efter en lång process med myndigheter där barnens morfar Patricio Galvez varit drivande. Han åkte själv ner till Syrien för att få hem barnen.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.