Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska barn i bussolycka i Polen

Olyckan inträffade utanför staden Legnica, i närheten av Wroclaw i södra Polen.

En svenskregistrerad buss med musikelever i åldrarna 14-23 år har kört av vägen utanför staden Legnica i närheten av Wroclaw i södra Polen.

Minst fem personer uppges vara skadade, varav tre svenska ungdomar vårdas på sjukhus.

Stephan Möller från Kulturskolan i Jönköping var med ombord.

– Hela bussen klämdes ihop på sidan, säger han.

En buss med svenska elever från Kulturskolan i Jönköping körde under fredagsmorgonen av vägen på väg från Polen till Slovakien, i samband med en miniturné de var ute på.

De hade kört genom Danmark, via Rostock på morgonen och skulle ha stannat för frukost vid åttatiden. Men när alla ombord sov fortsatte chaufförerna. En halvtimme senare körde bussen av vägen.

– Vid halv nio körde han på en skylt, och den måste ha stått precis framför diket. Det fanns ingen väg efter diket, säger Stephan Möller som var med på resan och tillägger att skylten trycktes in genom fönsterrutan.

Han berättar att han satt längst fram i bussen och vaknade precis sekunden innan bussen krockade med vägskylten, och fortsatte ut i diket.

– Jag såg hur allt kom framför mig, men jag hann knappast reagera och fastnade med foten. Men nu var det bra rutor, hade det varit splitterrutor vet jag inte vad som hänt. Man var så nära döden, säger Stephan Möller.

En fastklämd under bussen

Han befinner sig nu med sina elever på ett hotell i Legnica. Men de tre ungdomar som skadades är fortfarande på sjukhus, tillsammans med amerikanen och chauffören som chockades svårt. Stephan Möller och hans kolleger på skolan har inte fått någon information om hur det är ställt med dem.

– Vi är nedstämda här så klart, men alla här mår rätt bra. Nu behöver ingen vård, utan det är de fyra plus chauffören som körde. Han var så chockad, säger Stephan.

Han tillägger att han är tacksam över räddningstjänsten och polisens agerande på morgonen. De blev hämtade av en polisbuss som tog dem till hotellet där de haft krismöte där psykologer närvarat.

– De har varit helt fantastiska. Polisen och räddningstjänsten kom på bara tio minuter. De har hjälpt oss med allt, säger Stephan Möller.

Enligt polska polisen ska det vara tre svenskar, en slovak, och en amerikan som är skadade.

Stephan Möller berättar att en amerikan som följt med på resan var den som skadades svårast. Mannen hamnade under bussen, och Stephan Möller och flera andra kämpade för att lyfta upp den och hjälpa honom loss.

– Han låg bara och skakade.

Fem personer skadade

För Expressen.se bekräftar den polska polisen att svenska medborgare förts till sjukhus.

– De var ute på en musikturné och skulle till en konsert i Slovakien, säger Legnicapolisens presstalesperson Slawomir Masojć till Expressen.se.

Svenska ambassaden arbetar med att samla in information.

– Vi står i kontakt med polis och myndigheter i området. De inkommer med information löpande, säger Lotta Findén, förste ambassadsekreterare, till Expressen.se.

Totalt ska fem personer ha förts till sjukhus, men polisen har inga uppgifter kring deras tillstånd.

På väg till Slovenien

Man vet inte orsaken till att bussen körde ut i vägrenen och välte ner i ett dike. Polisen är nu på plats och utreder vad som har hänt, men uppger att man kunnat konstatera att alkohol inte var inblandat i olyckan.

– Vi vet inte så mycket, jag är på plats på motorvägen nu och polisen arbetar på platsen, säger Slawomir Masojć, Legnicapolisens presstalesperson till Expressen.se.

Olyckan ska ha skett på motorvägen A4 där stora trafikstörningar nu råder.

De andra passagerarna ska befinna sig på hotellet Dworek, enligt polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.