Svenska barn demonstrerar för Mujahedin

Publicerad
Uppdaterad
Vid en demonstration på måndag i Bryssel för den iranska terrorstämplade rörelsen Mujahedin Khalq deltar skolklasser från Odenskolan i Närke tillsammans med sex av sina lärare och några föräldrar.
- Vi ser det som en del av studiet i SO-ämnena, säger rektorn Göran Hedman till TT. En iransk organisation i Örebro erbjöd sig att arrangera en bussresa till Bryssel i fyra dygn och stå för större delen av kostnaderna, säger rektorn. Man tog också av skolans kompetensutvecklingsmedel och anslag för studiebesök, och eleverna fick med sig de matpengar som annars skulle ha gått åt i skolan, säger han. Bara nians elever fick ta del av erbjudandet och 65 av de hundra i årskursen slog till. Då hade de fått höra om Irans planer på kärnvapen och om diktaturen i Iran av en mycket sympatisk nyanställd lärare med iranskt ursprung, berättar Göran Hedman.

USA och EU

- Och det där med kärnvapnen tyckte de inte alls var OK. Det vill de demonstrera om. Rektorn är medveten om att Mujahedin kallas en terrororganisation, men har hört av den nyanställde läraren att anklagelsen saknar grund. I själva verket är Mujahedin Khalq (MKO) stämplat som terroristiskt av det amerikanska utrikesdepartementet och EU på grund av sin historia av mord, stora sprängattentat och ambassadockupationer. MKO hade länge sitt högkvarter i Saddam Husseins Irak men hamnade i svårigheter genom den amerikanska invasionen där förra året. Nu befinner sig organisationens kärna, 3 800 medlemmar – bland dem flera svenska medborgare –, i ett läger norr om Bagdad under amerikansk bevakning.

Vill frias

MKO är en egenartad blandning av marxism och islam. Efter problemen förra året med USA:s invasion av Irak är organisationen på väg att repa nya krafter. Iakttagare anser att MKO kan användas av USA mot regimen i Teheran. Det har givit de medlemmar som befinner sig på fri fot i Europa en impuls att intensifiera agitationen mot islamiska republiken Iran. En stor ansträngning har gjorts för att förmå medlemmar och aktivister och andra som kan dras med att bege sig till Bryssel på måndag. Utanför EU:s utrikesministermöte demonstrerar MKO mot Irans påstådda planer att skaffa kärnvapen – som landet själv förnekar – och kräver att Mujahedin ska rentvättas från terrorstämpeln.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag