Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska astronauten Jessicas liv i rymden

Jessica Meir åker hem igen under våren 2020.Foto: TASS / SERGEI SAVOSTYANOV/TASS/SIPA USA SIPA USA
Här är Jessica Meir redo att skjutas upp i rymden för att anlända till rymdstationen ISS.Foto: TASS / SERGEI SAVOSTYANOV/TASS/SIPA USA SIPA USA
Jessica Meir har tränat intensivt i USA och Ryssland inför rymdfärden. Här får hon besök av Expressens team i mars 2018, på Nasa i Houston.Foto: AXEL ÖBERG

Svensk-amerikanska Jessica Meir, 42, har drömt om att bli astronaut sen hon var fem år gammal.

Nu lever hon sitt liv i rymden.

Där vaknar hon bland annat med månen som morgonutsikt och har gått på världens första helkvinnliga rymdpromenad.

Den 25 september kunde Jessica Meir – som är född i USA men även har svenskt medborgarskap eftersom hennes mamma är från Västerås – bocka av en livslång dröm.

Då sköts hon upp i rymden.

Svensk-amerikanskan har tidigare berättat om hur hon redan som femåring bestämde sig för att bli astronaut. Efter hård träning nådde hon sitt mål, och nu ska hon tillbringa cirka sex månader på rymdstationen ISS.

Jessica Meirs liv på ISS i rymden

På sociala medier berättar Jessica Meir om sitt liv i rymden. På Instagram har hon hittills lagt upp 19 inlägg där hon har beskrivit sina tankar, känslor och sitt arbete sen raketen sköts upp för snart två månader sen.

”Resan är alltid viktigare än destinationen. Min dröm har alltid varit att 'gå en rymdpromenad'. Jag är glad att säga att mina drömmar äntligen har gått i uppfyllelse, och att resan längs vägen inte har varit någon annan än otrolig”, skriver astronauten i ett av inläggen.

Hon har också berättat hur de odlar mizunasallad på rymdstationen, låtit sina följare följa med på världens allra första helkvinnliga rymdpromenad och delat med sig av olika utsiktsbilder. På jorden, på molnen och på månen.

Vill besöka månen

”Även om vi bara är cirka 250 miles (402 kilometer) närmare månen är ni är kan vi se den tydligare eftersom den inte döljs av jordens atmosfär. Vi på Nasa firar Apollos 50:e jubileum och ser fram emot att återvända dit”, skriver Jessica Meir i sitt senaste inlägg.

Hon syftar på att det i år är 50 år sen Apollo 11 landade med de första människorna på månen. Och nu vill hon själv dit. Hon och Christina Koch, som också var med på rymdpromenaden, vill bli de första kvinnorna på himlakroppen.

– Jag tror att det blir min nya dröm, sa hon för en månad sen.

Här är några av Jessica Meirs bilder från Instagram:

https://www.instagram.com/p/B5F6V30lf9a/https://www.instagram.com/p/B4xPW0EFs9x/https://www.instagram.com/p/B4KiEvtFYnb/https://www.instagram.com/p/B4ivlCgFcPz/