Upp till 200 assyrier har tillfångatagits efter IS attacker mot kristna byar. Foto: Medyan DairiehUpp till 200 assyrier har tillfångatagits efter IS attacker mot kristna byar. Foto: Medyan Dairieh
Upp till 200 assyrier har tillfångatagits efter IS attacker mot kristna byar. Foto: Medyan Dairieh
Attackerna skedde i provinsen al-Hasakah i nordöstra Syrien.Attackerna skedde i provinsen al-Hasakah i nordöstra Syrien.
Attackerna skedde i provinsen al-Hasakah i nordöstra Syrien.

Svenska assyriers oro efter nya IS-attacker

Publicerad

Islamiska staten (IS) attackerade kristna byar i nordöstra Syrien på måndagsmorgonen.

Terrorgruppen ska ha tagit ha tillfångatagit upp till 200 assyrier, enligt Assyriska riksförbundet i Sverige.

Svenska assyrier fruktar nu att deras släktingar finns bland de tillfångatagna.

Vid femtiden på måndagsmorgon ska terrorgruppen Islamiska staten ha gått till angrepp mot ett flertal assyriska byar kring floden Khabur i provinsen al-Hasakah.

Den beväpnade assyriska milisen överrumplades av terrorgruppen, berättar Afram Yakoub, ordförande i Assyriska riksförbundet i Sverige.

Under dagen har förbundet haft löpande telefonkontakt med lokala ledare på plats för att få den senaste informationen.

När IS nådde byarna ska assyrierna som fortfarande var kvar ha tagits till fånga av terrorgruppen.

– En del av de civila hann inte fly undan. Vi vet inte i nuläget exakt hur många det är men det kan vara ett tiotal och uppemot 200, säger han.

Släktingar i Sverige

Den del av befolkningen som lyckades fly håller i nuläget på att slussas till provinshuvudstaden i al-Hasakah och till Qamishlo som ligger nordost.

– Man håller på och räknar byborna. Man har inte hunnit räkna alla ännu och en säkrare siffra kommer kanske att dröja till i morgon, säger Afram Yakoub.

De tillfångatagna ska främst utgöras av kvinnor, barn och äldre.

Flera svenska assyrier har släktingar i de drabbade byarna.

– Vi vet att några av deras släktingar nu troligtvis har förts bort av IS, säger Afram Yakoub.

Expressen har varit i kontakt med en svensk som har stark koppling till en av de drabbade byarna.

Familjen har varit i kontakt med människor på plats och fått höra att IS har tagit över byn. De har inte lyckats få tag på sina släktingar.

– Det är min mammas gamla by. Hon har gråtit hela dagen. Alla är väldigt involverade och följer allt som händer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag